Hoe maak ik soezenbeslag?

 Soezenbeslag is een klassieke bereiding binnen de banketbakkerij en bied talloze mogelijkheden! De klassieke verhouding is 1:1:1:1:2.
Recept  soezenbeslag:
  • 100 g volle melk
  • 100 g water
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 200 g ei
  • 3 g zout
  • 6 g suiker
Bereiding soezen
Doe het water met de melk, de boter (in stukjes), de suiker en het zout in een (steel)pan. Warm het geheel op tot de boter gesmolten is. Breng het geheel nu aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer de “brij” door elkaar tot het een deegbal wordt. Nu komt het belangrijkste: plaats de pan terug op middelhoog vuur en gaar de deegbal. Blijf continu roeren. Een beetje aankoeken aan de bodem is normaal, maar het mag natuurlijk niet helemaal verbranden.
Afhankelijk van de grootte van je recept ga je door tot het deeg een beetje gaat glimmen/op zeeuwse klei gaat lijken. Bij dit receptje duurt dat een minuutje of 2 naar verwachting.
Stort de deegbal in een kom/keukenmachine en roer een aantal minuten los (met een bisschopshaak/vlinder gaat dat mooi). Het is nu zaak dat de ergste hitte uit het deeg gaat, alvorens je het ei toevoegt. Het ei zal anders meteen gaan stremmen en dan krijg je roerei.
Voeg na een paar minuten beetje bij beetje het ei toe. Wacht met het toevoegen van het volgende deel, tot het vorige deel goed is opgenomen.
De hoeveelheid ei die je nodig hebt kan verschillen per keer. Dit is afhankelijk van hoe lang je gegaard hebt op het vuur (hoe meer vocht je hebt laten verdampen, hoe meer ei je er op kwijt kunt). De luchtvochtigheid speelt mee. De sterkte van je bloem, en ga zo maar door. Je kunt controleren of je beslag goed is door een beetje op je spatel te nemen en te kijken of het er in een mooie “V” aan blijft hangen. De Fransen noemen dat een “Bec D’oiseau” ofwel: vogelsnavel. Het mag er dus niet vloeibaar aflopen! Dan heb je teveel ei toegevoegd.
Nu is je beslag klaar. Je kunt kleine soesjes maken, of juist grote chocoladebollen/aardbeiensoezen. Het spreekt voor zich dat de baktijd afhankelijk is van de grootte van je soes. Een veilige temperatuur is 170 graden. Voor kleine soesjes kun je 35 tot 40 min. Aanhouden. Grote soezen moeten er toch wel een uur of zelfs langer in (elke oven is anders). Houd er rekening mee dat je een soes écht stevig moet bakken. Wees dus niet bang om hem goed bruin van kleur te laten worden. Soezen die te kort gebakken zijn zullen volledig inzakken als je ze uit de oven haalt.
Tip: afgebakken en holle soezen zijn ook heel goed in te vriezen. In de bakkerij is dat zelfs standaard procedure. Een verse en zachte soes is namelijk bijna niet te verwerken en al helemaal niet in de chocoladefondant te dompelen (voor bossche bollen bijv.) Haal er een paar uit de vriezer die je nodig hebt. Vul ze met slagroom/werk ze naar wens af en met een paar minuten zijn ze al ontdooid en klaar voor consumptie. Heel veel succes!

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…