Waar ben je naar op zoek?

Hoe maak je Het perfecte brooddeeg


Met deeg kun je alle kanten op. Luchtig, zwaar, naturel of met noten? Hans legt je uit hoe je het perfecte deeg maakt.

Ingrediënten

500 gram bloem
7 gram gist
10 gram zout
300 milliliter handwarm water
Olie of boter

Keukengereedschap

Keukenmachine of handmixer met deeghaak
Grote kom
Ovenschaal

Bereiding

Voeg de bloem en gist toe aan de kom. Meng het geheel kort door elkaar heen en voeg vervolgens het zout toe. Doe dit niet te vroeg! Het zout kan de werking van de gist namelijk verminderen. Daarna voeg je al knedend, geleidelijk het water toe aan je droge ingrediënten.

Hoe beter het deeg gekneden wordt, hoe beter het tijdens het bakken zal rijzen. Als het deeg loslaat van de kom, betekent dit dat deze gluten aan het ontwikkelen is. Denk je dat je deeg te nat is? Blijf dan kneden, voeg géén extra bloem toe.

Zodra het deeg de juiste consistentie heeft, kun je eventueel extra’s toevoegen. Denk hierbij aan zaden, pitten of olijven en provençaalse kruiden voor een heerlijke focaccia.

Bestrooi je aanrecht met bloem. Wil je geen extra bloem toevoegen aan je recept, vet je aanrecht dan in met olijfolie. Vet ook vast een ovenschaal in met olie of boter. Breng het deeg vervolgens in de gewenste vorm en plaats het afgedekt in de ovenschaal. Laat het deeg 30-45 minuten rijzen op een warme plek.

TIP: heb je geen warme plek in huis om je deeg mooi te laten rijzen? Met een pannetje heet, stomend water in de oven maak je jouw eigen rijskast!

Vet je aanrecht opnieuw in of bestrooi deze met bloem. Haal je gerezen deeg uit de ovenschaal en breng spanning op het deeg. Dit doe je door deze een aantal keren te vouwen. Zorg dat je ovenschaal opnieuw goed ingevet is en laat het deeg weer 30-45 minuten rijzen.

Verwarm in de tussentijd je oven voor op 220 °C. Zodra je deeg voor de tweede keer gerezen is, verplaats je deze van de ovenschaal op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat je deeg met de naad naar beneden ligt. Bak je brood vervolgens in 20-25 minuten goudbruin.

TIP: voor een extra krokante korst, sproei je wat water op de randen van de oven. 

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…