Zoete aardappel taco’s

Ingrediënten

Voor de zoete aardappel taco's
  • 200 gram speltmeel (of gewone bloem)
  • 3 middelgrote zoete aardappelen, geschild en gekookt
  • 1 theelepel zout
Voor de ingemaakte uien
  • 1 middelgrote rode ui
  • 120 ml appelciderazijn
  • 160 ml kokend water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ½ theelepel koosjer zout
Voor de aubergine
  • 2 middelgrote aubergines
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels olie
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels gerookte paprika
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 2 theelepels ciderazijn
  • 2 theelepels oregano
  • Een snufje chilivlokken
  • Seasoning kruidenmix
Voor de zwarte bonen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • Fijn zeezout
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 2 blikken zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • Kopje water
  • 1 theelepel limoensap
  • Zwarte peper, naar smaak
Voor de avocadocrème
  • 2 avocado's, zonder pit
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 groene chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels water
  • Zout, naar smaak
Om het af te maken
  • Verkruimelde feta (of een veganistisch alternatief)

Benodigdheden

  • Baktijd: 45 min.
  • Bereidingstijd: 15 min.

Bereidingswijze

  • Plaats de kom van de foodprocessor op de MultiPro Compact+ en plaats het deegwerktuig. 
  • Doe het speltmeel in de kom, gevolgd door het zout en de gekookte zoete aardappel. 
  • Meng de ingrediënten op een gemiddelde snelheid tot er deeg ontstaat. Als het deeg te nat of te plakkerig lijkt, kun je extra speltmeel toevoegen. Laat het deeg 5 minuten rusten. 
  • Bestuif een oppervlak royaal met bloem en vorm een lange sliert van het deeg. Verdeel het deeg in 14 porties en rol er met je handen balletjes van. 
  • Bestrooi de deegballen goed met bloem en rol ze met een deegroller uit tot ze ongeveer 3mm dik zijn. 
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en doe er een opgerolde tortilla in. Bak de tortilla’s 1 tot 2 minuten per kant en draai ze om zodra er luchtbelletjes ontstaan en de randen beginnen op te krullen. 
  • Stapel de tortilla’s op en bewaar ze afgedekt tot ze klaar zijn om gegeten te worden. De handdoek houdt de stoom van de tortilla’s vast terwijl ze afkoelen, zodat ze zacht en flexibel blijven. 
  • Ga nu verder met de vullingen. 
  • Voor de ingemaakte uien maak je dunne plakjes van de rode uien in de foodprocessor. Doe ze in een glazen pot.
  • Meng in een kan de appelciderazijn, het kokende water, de suiker en het zout en giet dit over de uien. Laat minimaal 1 uur tot maximaal een nacht in de koelkast staan. 
  • Verwarm voor de aubergines eerst de oven voor op 180°C.
  • Plaats de snijplaat en het Express Dice hulpstuk op de foodprocessor. 
  • Duw de aubergine en de ui door de invoerbuis in de kom van de foodprocessor. 
  • Leg ze in een gelijkmatige laag op twee met bakpapier beklede bakplaten en meng de aubergine- en uienblokjes met de kruiden (olie, cayennepeper, tomatenpuree, paprika, ahornsiroop, ciderazijn oregano, chilivlokken en seasoning kruidenmix).
  • Zet het gedurende 15 minuten in de oven en draai vervolgens de aubergine voorzichtig om. Maak de plakken los indien nodig. 
  • Bak nog 10 minuten, zodat de aubergines zacht en licht gekarameliseerd zijn. 
  • Verwarm in een middelgrote pan olie voor de zwarte bonenpuree. Doe dit op laag vuur. 
  • Snijd de ui in de foodprocessorgrof en doe dit in de pan. 
  • Voeg een snufje zout toe en laat het 5 tot 8 minuten koken. Roer af en toe door totdat de uien zacht en doorschijnend zijn. 
  • Voeg de komijn en het chilipoeder toe en laat nog 30 seconden koken terwijl je roert. Giet de bonen en het water erbij en roer alles snel door elkaar. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag om het zachtjes te laten sudderen. 
  • Laat dit 5 minuten koken, zet het vuur vervolgens uit en laat het een beetje afkoelen. Giet de bonen in de kom van de foodprocessoren voeg het limoensap toe. Breng op smaak met zout en peper en hak dan op een gemiddelde snelheid tot je de gewenste samenhang bereikt. 
  • Plaats voor de avocadocrème het mes in de foodprocessor en voeg de avocado’s, koriander, chilipeper, knoflook, limoensap, water en zout toe. Mix op gemiddelde snelheid tot een gladde massa en schraap indien nodig de zijkanten van de kom schoon. Schep de dip in een kleine kom om te serveren. 
  • Nu kunnen de taco’s worden klaargemaakt! Verdeel over het midden van iedere tortilla de zwarte bonen en daar bovenop de aubergine- en avocadodip. Garneer met verkruimelde feta of een veganistisch alternatief. Eet smakelijk!

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

naar welke keukenmachine het beste bij jou past?