Ingrediënten
Ingrediënten voor 8 personen.
Vlierbloesemtaart- 250 gr bloem
- 200 gr kristalsuiker
- 250 gr ongezouten roomboter
- 4 eieren
- 2 citroenen (rasp en sap)
- 5 gr baking soda
- 50 ml vlierbloesemsiroop (+100ml extra om de taart te infuseren)
- 40 gr volle yoghurt
- 250 gr mascarpone
- 75 gr poedersuiker
Benodigdheden
- Springvorm van 15cm of 18cm
- Baktijd: 60 min.
- Wachttijd: 15 min.
- Bereidingstijd: 20 min.
Deze vlierbloesemtaart is een lekkere combinatie tussen een cake en een taart. De basis van de taart is gemaakt zoals een boerencake wordt gemaakt, lekker fris met citroen. Als extraatje zit door de taart nog vlierbloesemsiroop en als kers op de taart: een heerlijke room van mascarpone. Een frisse luchtige seizoenstaart dus! Voor deze taart gebruikte ik een springvorm met een doorsnede van 15 cm. Hierdoor krijg je een kleine hoge taart. Wil je een grotere vorm gebruiken? Dat kan ook zeker! De taart wordt dan iets lager en bak de taart ook iets minder lang. Doordat de taart lager wordt, heeft de binnenkant ook namelijk minder lang nodig om gaar te worden.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet alvast een springvorm klaar en vet deze in met wat boter of bakspray. Als je een springvorm met een losse bodem hebt kan je de bodem ook als extra bedekken met wat bakpapier.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Mix als eerst de roomboter en de suiker met een mixer tot een gladde massa.
- Zet ondertussen een kleine pan met water op het vuur en leg hier een grote kom bovenop waarin je de eieren au bain-marie op kan kloppen. Zorg ervoor dat het water en de kom elkaar niet raken, anders gaat het ei stollen. Mix nu de eieren op deze manier voor een paar minuten om deze langzaam op te warmen.
- Voeg nu beetje bij beetje de opgeklopte eieren toe aan het botermengsel en blijf goed mixen. Als alle eieren goed zijn opgenomen kan je nu ook beetje bij beetje de bloem toevoegen aan het beslag.
- Voeg als laatst de vlierbloesemsiroop, volle yoghurt, de baking soda en het sap en rasp van 1 citroen toe aan het beslag en mix nog even kort door.
- Stort het beslag in de springvorm en bak de taart voor zo’n 60 minuten in het midden van de oven. Om te kijken of de taart gaar is kan je met een satéprikker in de taart prikken. Als de prikker er schoon uitkomt is je taart klaar. Laat de taart eerst nog even afkoelen in de vorm en haal deze er daarna pas uit.
- Prik met een vork wat gaatjes in de taart en besprenkel de taart als laatst nog met wat vlierbloesemsiroop om de taart te infuseren met wat extra smaak van vlierbloesem.
- Voor de mascarpone room, mix de mascarpone met de poedersuiker en het sap en rasp van ½ citroen met een mixer kort tot een gladde massa. Laat de mascarpone room nog even opstijven in de koelkast en besmeer daarna de bovenkant met de taart met de room als de taart helemaal is afgekoeld.
- Als garnering kan je de laatste halve citroen nog in dunne schijfjes snijden. Maak een kleine inkeping in de schijfjes citroen en leg deze spelenderwijs op de taart.
Geniet ze!