Vegan saffraanbroodjes

Ingrediënten

Ingrediënten voor 16 personen.

  • 30 gram rozijnen
  • 45 gram boter (vegan)
  • 240 ml plantaardige melk, zonder smaakstof
  • ½ theelepel zout
  • 80 gram suiker
  • Een snufje saffraan
  • 450 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • Zweedse parelsuiker (optioneel)

Benodigdheden

  • Wachttijd: 75 min.
  • Bereidingstijd: 40 min.

Bereidingswijze

  • Doe de rozijnen in een kommetje en giet er 3 eetlepels water bij. Laat dit minstens 10 minuten weken, zodat de rozijnen later in de oven niet verbranden.
  • Doe de boter, melk en saffraan in een kleine steelpan en verwarm zachtjes tot het lauw is.
  • Plaats de 7 liter mengkom op de keukenmachine met de deeghaak. Giet het warme melkmengsel erin en meng er vervolgens de bloem, gist, suiker en het zout door.
  • Meng gedurende 1 minuut op snelheid Min en verhoog dan tot snelheid 1 gedurende 8 minuten, tot zich een zacht deeg vormt dat een beetje plakkerig aanvoelt.
  • Als het deeg te nat is, kun je beetje bij beetje wat bloem toevoegen (een eetlepel per keer). Voeg een beetje water toe wanneer het deeg te droog is.
  • Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het 45 minuten tot 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Sla het deeg plat zodra het deeg verdubbeld is en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Verdeel het deeg met een deegschraper in vieren en verdeel elk stuk weer in vieren, zodat je zestien stukken deeg hebt. 
  • Bestuif je handen een beetje met bloem, neem het deeg in je handen en rol het tot een bal. Rol een touw van het deeg van ongeveer 20-25 cm lang. 
  • Vorm de uiteinden in tegengestelde richting naar het midden tot een gekrulde ‘S’-vorm.
  • Leg twee bakplaten klaar met bakpapier en leg de gevormde broodjes erop.
  • Bestrijk de bovenkant met een beetje melk en voeg in het midden van elke ‘draaikolk’ twee rozijnen toe, of bestrooi met wat parelsuiker.
  • Dek de broodjes af met een doek en laat ze 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Bak de broodjes 5-10 minuten op 204°C, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

welke keukenmachine het beste bij jou past?