Vegan appelroostaart

Ingrediënten

Ingrediënten voor 6 personen.

Voor het deeg
  • 175 gewone of glutenvrije bloem
  • 20 gram basterdsuiker
  • 75 gram veganistische boter
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels koud water
Voor de vulling
  • 90 gram veganistische boter
  • 280 gram ahornsiroop
  • 40 gram lichtbruine suiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zest van een halve citroen
  • ¼ theelepel zout
  • 130 gram paneermeel
Voor de topping
  • 6-8 middelgrote rode appels
  • 2 eetlepels citroensap
  • Abrikozenjam, gemengd met een beetje water
Voor de kaneelroom (optioneel)
  • 1 blikje volvette kokosmelk (een nachtje gekoeld)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel kaneel

Benodigdheden

  • Baktijd: 50 min.
  • Bereidingstijd: 65 min.

Bereidingswijze

  • Begin met het maken van het deeg. Bevestig de 5 liter kom aan de machine en plaats de K-klopper.
  • Doe de bloem, suiker en boter direct in de kom en mix gedurende 1 minuut op stand 2 tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
  • Voeg, terwijl de machine op snelheid 2 draait, het koude water toe en mix nog eens 30-50 seconden tot een deeg. Voeg een beetje meer water toe als het mengsel te droog is.
  • Dek af en zet het 30 minuten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de taartvulling. Bevestig de 7 liter EasyWarm kom aan de machine en monteer de slagroomklopper.
  • Voeg de boter, siroop, suiker, citroenrasp en -sap en zout toe en kies tempo stand 9. Roer gedurende 6 minuten op snelheid 3.
  • Voeg het broodkruim toe als het gesmolten is. Start de machine op minimale snelheid en verhoog daarna naar snelheid 2 om het goed te mengen. Zet aan de kant terwijl je de taartvorm bekleed. 
  • Haal het afgekoelde deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 190ºC.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm en bekleed een taartvorm van 23 cm met het deeg.
  • Prik de bodem in met een vork en zet de taartvorm 20 minuten in de koelkast.
  • Bekleed het deeg met vetvrij papier en voeg de bakbonen toe. Plaats 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5 minuten.
  • Haal het deeg uit de oven en verlaag de temperatuur tot 180ºC.
  • Plaats voor het maken van de topping de schijf voor dunne plakjes op het hulpstuk van de keukenmachine en sluit het aan op de hogesnelheidsuitgang. 
  • Snijd de appels in tweeën en snijd het klokhuis aan weerszijden in zodat ze in de invoerbuis passen.
  • Leid de appels door de invoerbuis terwijl de machine op snelheid 3 draait om ze in plakjes te snijden en verwijder vervolgens het hulpstuk van de keukenmachine uit de high-speed uitloop.
  • Vul een grote pan voor de helft met warm water en citroensap, zet hem op middelhoog vuur en voeg de appelschijfjes toe. Dit voorkomt dat ze bruin worden.
  • Kook de appelschijfjes 5-10 minuten tot ze zacht zijn en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Pak de taartvulling erbij en verdeel over de gare taartbodem. 
  • Leg langs de rand van de taart appelschijfjes en zorg ervoor dat ze elkaar overlappen..
  • Leg voor de appelroosjes 7-8 appelschijfjes op rij over elkaar en rol ze vervolgens strak op tot een roosje. Plaats de appelroos op de taart en duw elke roos tegen de vorige aan voor steun. 
  • Herhaal dit proces tot de taart gevuld is met de appelroosjes.
  • Zet de taart in de oven en bak hem 25-30 minuten tot de appels licht gekleurd zijn.
  • Meng na het bakken abrikozenjam met een scheutje water, glaceer de taart en laat afkoelen voor het serveren.
  • Haal het gekoelde blikje kokosmelk uit de koelkast om de kaneelroom te maken. De vloeistof en de kokosbestanddelen moeten van elkaar gescheiden zijn.
  • Voeg de room van de kokosmelk toe aan de 5 liter kom, samen met de suiker en de kaneel. Plaats de garde en start de machine op maximale snelheid gedurende 4 minuten tot de room is ingedikt.
  • Serveer de room bij de taart en genieten maar!

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

welke keukenmachine het beste bij jou past?