Ingrediënten
Ingrediënten voor 6 personen.
Voor het deeg- 175 gewone of glutenvrije bloem
- 20 gram basterdsuiker
- 75 gram veganistische boter
- ¼ theelepel zout
- 2 eetlepels koud water
- 90 gram veganistische boter
- 280 gram ahornsiroop
- 40 gram lichtbruine suiker
- 2 eetlepels citroensap
- Zest van een halve citroen
- ¼ theelepel zout
- 130 gram paneermeel
- 6-8 middelgrote rode appels
- 2 eetlepels citroensap
- Abrikozenjam, gemengd met een beetje water
- 1 blikje volvette kokosmelk (een nachtje gekoeld)
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel kaneel
Benodigdheden
- Baktijd: 50 min.
- Bereidingstijd: 65 min.
Bereidingswijze
- Begin met het maken van het deeg. Bevestig de 5 liter kom aan de machine en plaats de K-klopper.
- Doe de bloem, suiker en boter direct in de kom en mix gedurende 1 minuut op stand 2 tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
- Voeg, terwijl de machine op snelheid 2 draait, het koude water toe en mix nog eens 30-50 seconden tot een deeg. Voeg een beetje meer water toe als het mengsel te droog is.
- Dek af en zet het 30 minuten in de koelkast.
- Maak ondertussen de taartvulling. Bevestig de 7 liter EasyWarm kom aan de machine en monteer de slagroomklopper.
- Voeg de boter, siroop, suiker, citroenrasp en -sap en zout toe en kies tempo stand 9. Roer gedurende 6 minuten op snelheid 3.
- Voeg het broodkruim toe als het gesmolten is. Start de machine op minimale snelheid en verhoog daarna naar snelheid 2 om het goed te mengen. Zet aan de kant terwijl je de taartvorm bekleed.
- Haal het afgekoelde deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 190ºC.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 5 mm en bekleed een taartvorm van 23 cm met het deeg.
- Prik de bodem in met een vork en zet de taartvorm 20 minuten in de koelkast.
- Bekleed het deeg met vetvrij papier en voeg de bakbonen toe. Plaats 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5 minuten.
- Haal het deeg uit de oven en verlaag de temperatuur tot 180ºC.
- Plaats voor het maken van de topping de schijf voor dunne plakjes op het hulpstuk van de keukenmachine en sluit het aan op de hogesnelheidsuitgang.
- Snijd de appels in tweeën en snijd het klokhuis aan weerszijden in zodat ze in de invoerbuis passen.
- Leid de appels door de invoerbuis terwijl de machine op snelheid 3 draait om ze in plakjes te snijden en verwijder vervolgens het hulpstuk van de keukenmachine uit de high-speed uitloop.
- Vul een grote pan voor de helft met warm water en citroensap, zet hem op middelhoog vuur en voeg de appelschijfjes toe. Dit voorkomt dat ze bruin worden.
- Kook de appelschijfjes 5-10 minuten tot ze zacht zijn en laat ze uitlekken in een zeef.
- Pak de taartvulling erbij en verdeel over de gare taartbodem.
- Leg langs de rand van de taart appelschijfjes en zorg ervoor dat ze elkaar overlappen..
- Leg voor de appelroosjes 7-8 appelschijfjes op rij over elkaar en rol ze vervolgens strak op tot een roosje. Plaats de appelroos op de taart en duw elke roos tegen de vorige aan voor steun.
- Herhaal dit proces tot de taart gevuld is met de appelroosjes.
- Zet de taart in de oven en bak hem 25-30 minuten tot de appels licht gekleurd zijn.
- Meng na het bakken abrikozenjam met een scheutje water, glaceer de taart en laat afkoelen voor het serveren.
- Haal het gekoelde blikje kokosmelk uit de koelkast om de kaneelroom te maken. De vloeistof en de kokosbestanddelen moeten van elkaar gescheiden zijn.
- Voeg de room van de kokosmelk toe aan de 5 liter kom, samen met de suiker en de kaneel. Plaats de garde en start de machine op maximale snelheid gedurende 4 minuten tot de room is ingedikt.
- Serveer de room bij de taart en genieten maar!