Spaanse nougat

Ingrediënten

  • 250 gram geblancheerde amandelen
  • 1 eiwit
  • Zout naar smaak
  • 150 gram honing
  • 150 gram basterdsuiker

Benodigdheden

  • Cooking Chef XL
  • Mes
  • Roer gereedschap
  • Klopper
  • Grote bakplaat
  • Kleine kom
  • Broodvorm van ongeveer 20 cm
  • 2 vellen bakpapier
  • Wachttijd: 240 min.
  • Bereidingstijd: 40 min.

Bereidingswijze

  • Vet ter voorbereiding een broodvorm in (ongeveer 20 cm) en bekleed deze met bakpapier.
  • Knip twee stukken bakpapier van dezelfde grootte als de bodem van de bakvorm en leg één stuk op de bodem van uw bakvorm. Bewaar het tweede stuk voor later.
  • Begin met het maken van de nougat door de amandelen fijn te hakken. Bevestig het hulpstuk van de keukenmachine en het mes aan de hogesnelheidsuitgang van de Cooking Chef XL. Doe de amandelen in de kom van de keukenmachine en sluit het deksel.
  • Gebruik de pulse-functie om de amandelen grof te hakken en verwijder vervolgens het hulpstuk.
  • Bevestig de mengkom aan de machine en breng de roerstaaf aan.
  • Voeg de gehakte amandelen toe en bevestig het spatscherm.
  • Zet de machine gedurende 15 minuten op 180°C op roersnelheid 3 om de amandelen te roosteren.
  • Giet de amandelen na het roosteren op een schone bakplaat en laat ze afkoelen.
  • Zet de schone mengkom op de mixer en monteer de garde.
  • Voeg het eiwit en het zout toe, selecteer de voorinstelling ‘eiwit opkloppen’ en klop tot er zachte pieken ontstaan.
  • Giet het opgeklopte eiwit in een kleine kom en zet apart voor later.
  • Plaats de schone Cooking Chef XL kom en de garde terug op de machine, voeg dan de honing toe.
  • Monteer de spatbescherming en kook op 98°C op roersnelheid 1 gedurende 2 minuten tot de honing zeer vloeibaar wordt. Voeg, terwijl de machine draait, geleidelijk de suiker toe.
  • Zet de machine zodra alle suiker is toegevoegd op 120°C. Roer op snelheid 1 gedurende 3 minuten. 
  • Voeg als laatste de opgeklopte eiwitten van eerder toe (voor gekleurde nougat, voeg een paar druppels kleurstof toe in dit stadium).
  • Plaats het spatscherm terug en blijf kloppen op 120°C, roer snelheid 1 gedurende 1 minuut.
  • Verhoog dan de snelheid tot Max en klop nog 10 minuten op 120°C.
  • Vervang zo snel als kan de garde door de roerstaaf.
  • Voeg de gehakte, geroosterde amandelen toe aan het geklopte honingmengsel en meng gedurende 1 minuut en 30 seconden op Min snelheid.
  • Schraap het nougatmengsel in de voorbereide broodvorm en leg het tweede stukpapier erop. Leg een groter stuk bakpapier over de bovenkant en druk zachtjes aan om het mengsel gelijkmatig te verdelen (je kunt een dik boek gebruiken).
  • Zorg ervoor dat je de mengkom en het gereedschap in heet zeepwater dompelt om eventueel achtergebleven nougatmengsel te verwijderen.
  • Dek af en laat op kamertemperatuur afkoelen. Doe dit tenminste 4 uur of indien mogelijk de hele nacht. 
  • Snijd de afgekoelde nougat in blokjes van 2 cm alvorens op te dienen.

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

welke keukenmachine het beste bij jou past?