Ingrediënten
- 100 gram pistachenoten
- 30 gram rozijnen
- 90 gram gedroogd fruit (zoals cranberry’s, kersen of abrikozen)
- 175 gram (vegan) boter, op kamertemperatuur
- 225 gram gewone of glutenvrije bloem
- 85 gram bruine suiker
- ½ theelepel vanille-extract
- 1-2 eetlepels rum (optioneel)
- 50-60 gram pistachenoten
Benodigdheden
- Baktijd: 15 min.
- Wachttijd: 66 min.
- Bereidingstijd: 5 min.
Bereidingswijze
- Plaats het mesblad in de kom van de foodprocessor. Voeg de pistachenoten en de gedroogde vruchten toe en pulseer om grof te hakken. Doe het mengsel van pistachenoten en gedroogde vruchten in een aparte kom.
- Doe in een andere kom de boter, bloem, suiker, vanille-extract en eventueel de rum.
- Meng dit op snelheid 1 om het deeg samen te voegen. Zodra zich een deeg heeft gevormd, voeg je het gehakte fruit en de noten toe. Blijf dit mengen op snelheid 1.
- Doe het deeg in een grote kom en kneed het door elkaar.
- Vorm het deeg tot een staaf met een doorsnede van ongeveer 6 cm. Pak het deeg in en zet het 1 uur in de koelkast. Het koekjesdeeg kan tot 3 maanden worden ingevroren.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Voeg voor de koekjesrand de pistachenoten toe aan de molen en plaats op de basis van de keukenmachine. Pulseer vervolgens om grof te hakken.
- Leg de noten op een beklede bakplaat en rol het afgekoelde koekjesdeeg voorzichtig uit om de rand te bedekken. Snijd de stam in rondjes van 1 cm dik.
- Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak ze 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat volledig afkoelen op de bakplaat alvorens te serveren.