Ingrediënten
Ingrediënten voor 5 personen.
Basisrecept kruidnoten- 100 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 100 g donkere basterdsuiker
- 200 g bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 3 tl speculaaskruiden
- Snufje zout
- 1-2 el melk
- 250 g chocolade naar keuze
Benodigdheden
- Keukenmachine of handmixer
- Bakpapier
- Baktijd: 20 min.
- Bereidingstijd: 10 min.
De moeilijkheidsgraad voor dit recept is: Gemakkelijk
Wist je dat je heel gemakkelijk zelf pepernoten (kruidnoten) kunt maken met dit recept? Cecile schreef er een blog over, met tips en inspiratie voor het zelf maken van kruidnoten. Daarnaast legt ze ook het verschil uit tussen pepernoten en kruidnoten. En deelt ze dit heerlijke pepernoten recept met je. Ga zelf aan de slag met zelfgemaakte kruidnootjes!
Basisrecept voor ongeveer 50-60 stuks
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de boter samen met de suiker romig in je keukenmachine.
- Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe. Kneed dit tot een mooi rond deeg.
- Maak van het deeg kleine balletjes van ongeveer 8 gram. Je kan nu ook zelf de grootte van je kruidnoten bepalen. Ik vind het altijd lekkerder om iets grotere kruidnoten te maken (van 8 gram) maar je kan ook gemakkelijk nu kleinere of grotere maken. Verdeel de balletjes gelijk over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zorg wel dat er genoeg ruimte tussen de kruidnoten zit, want in de oven zet het deeg nog een beetje uit.
- Bak de kruidnoten in de voorverwarmde oven voor zo’n 20 minuten.
- Laat de kruidnoten afkoelen. Je kan er nu voor kiezen om de kruidnoten zo te laten of om ze nog te bedekken met chocolade.
Chocolade pepernoten (kruidnoten) maken
Extra ingrediënten voor ongeveer 50-60 chocolade kruidnoten
250 g chocolade naar keuze
- Maak de kruidnoten volgens bovenstaande bereidingswijze.
- Smelt de chocolade au-bain marie. Laat de chocolade iets afkoelen tot kamertemperatuur en doop dan met een vork steeds een pepernoot in de chocolade. Leg de pepernoot vervolgens op een bakpapier om hard te worden. Je kan het beste daarna alle pepernoten nog in de koelkast leggen om op te stijven.
Meer recept inspiratie
Heb je naast dit recept voor pepernoten nog meer inspiratie nodig? Bekijk ook andere sinterklaas recepten:
- Maak je eigen speculaaskruidenmix
- ‘Hoe maak je pepernoten’ Techniekvideo
- Pepernoten tiramisu dessert