Pavlova kerstbomen

Ingrediënten

Ingrediënten voor 8 personen.

Pavlova
  • 4 eiwitten
  • 225 gr suiker
  • 1 tl maïzena
  • Halve citroen
  • Groene kleurstof
Topping en vulling
  • 500 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 2 handjes pistachenoten
  • Poedersuiker
  • Bakje rode bessen

Benodigdheden

  • Baktijd: 80 min.
  • Wachttijd: 10 min.
  • Bereidingstijd: 30 min.

Een superleuk en verrassend kerstdessert! Kerstbomen gemaakt van pavlova. Door het gebruik van maïzena blijft de pavlova heerlijk smeuïg van binnen en door de groene kleurstof lijken het net kleine kerstboompjes! Met een garnering van rode bessen als kerstballen en een snufje poedersuiker als sneeuw.

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden.
  2. Zorg dat de kom die je gebruikt vetvrij is en haal eventueel voor de zekerheid nog een halve citroen langs de binnenkant van je kom om hier zeker van te zijn.
  3. Scheid het eiwit en het eigeel van de eieren en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit terecht komt. Bewaar het eigeel voor een ander gerecht en gebruik voor dit recept alleen het eiwit.
  4. Klop het eiwit op en zet de keukenmachine op de hoogste stand. Zodra het eiwit begint te schuimen, voeg dan beetje bij beetje de suiker en de maïzena toe. Blijf kloppen tot het eiwit helemaal stijf is. Als je de kom op de kop kan houden en het eiwit blijft op z’n plek, dan is het eiwit klaar.
  5. Spuit een beetje van de groene kleurstof bij het eiwit en vouw deze voorzichtig door het eiwit heen met een pannenlikker. Herhaal dit tot je tevreden bent met de groene kleur en als er geen wit meer te zien is.
  6. Per kerstboom heb je drie verschillende lagen nodig. Ik gebruikte hiervoor drie verschillende kookringen met een diameter van 8,5 cm, 6 cm en 4 cm. Ook kan je natuurlijk voor andere groottes kiezen. Teken op je bakpapier de verschillende rondjes keer het aantal personen waarvoor je het maakt. Op deze manier kan je de pavlova in de rondjes spuiten en heb je uiteindelijk 8 even grootte kerstbomen.
  7. Doe het eiwit in een spuitzak met een kartelmondje en vul alle rondjes die je op het bakpapier getekend hebt met het eiwit.
  8. Bak de pavlova de eerste 10 minuten op 130 graden. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 100 graden en bak de pavlova voor nog 50 minuten tot 1 uur. Zet
    daarna de oven uit en laat de pavlova nog 20 minuten in een gesloten oven afkoelen.
  9. Voor de topping. Klop de slagroom met de suiker tot deze stijf is. Schep de slagroom in een spuitzak en spuit op de onderste twee lagen van de kerstbomen een laagje slagroom. Hak de pistachenoten fijn en besprenkel deze over de slagroom. Leg de 3 lagen op elkaar zodat je uiteindelijk de vorm van een kerstboom hebt.
  10. Garneer de kerstboom met nog wat rode bessen en besprenkel als laatst met een beetje poedersuiker.

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

naar welke keukenmachine het beste bij jou past?