Gegratineerde kool

Ingrediënten

Ingrediënten voor 6 personen.

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 uit
  • 400 gram witte of rode kool
  • 30 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 500 ml volle melk, warm
  • 300 gram Gruyère kaas
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1/4 theelepel vers geraspte nootmuskaat
Om af te werken
  • 80 - 100 gram walnootstukjes
  • 20 - 30 gram verse peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie

Benodigdheden

  • MultiPro Compact+
  • Vierkante ovenschaal van ongeveer 23 cm
  • Middelgrote tot grote pan
  • Baktijd: 45 min.
  • Bereidingstijd: 10 min.

De moeilijkheidsgraad voor dit recept is: 1

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal in. 
  • Zet de kom op de foodprocessor en bevestig de schijf voor fijne plakjes. Voeg de ui toe via de invoerbuis en selecteer snelheid 2 om te snijden. Doe de ui in een kleine kom en zet apart. 
  • Voeg de kool in twee delen toe door de invoerbuis en snijd dit op snelheid 2. 
  • Doe een eetlepel olijfolie in de pan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe en fruit dit 3 minuten. Voeg de geraspte kool toen in twee delen en roer af en toe om de kool te laten verwelken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg een scheutje water toe als het mengsel aan de pan begint te plakken. 
  • Doe de kool, zodra het geslonken is, in de ovenschaal en zet opzij. 
  • Maak de fijne raspschijf vast aan de foodprocessor en voeg de Gruyère kaas toe via de invoerbuis. Selecteer snelheid 1 om te raspen. 
  • Verhit de boter in dezelfde pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer een paar minuten om te garen. 
  • Klop de warme melk er op hoog vuur doorheen. Doe dit tot de saus dikker wordt. 
  • Zet het vuur laag zodra de saus is ingedikt en voeg tweederde van de geraspte kaas toe samen met het zout, de peper, het mosterdpoeder en de nootmuskaat. Roer tot de kaas gesmolten is. 
  • Giet de kaassaus over de gesnipperde kool en roer alles goed door elkaar. 
  • Strooi de rest van de geraspte kaas eroverheen. 
  • Bak de gratin 30 minuten in de oven tot het goudbruin is en bubbelt. 
  • Bereid de walnoten topping terwijl de gratin bakt. Zet de foodprocessor in elkaar en plaats de kom en het mes. Voeg de walnoten en de peterselie toe en vervolgens de olijfolie.
  • Selecteer ‘pulse’ en hak grof. 
  • Haal de gratin na 30 minuten uit de oven. Laat het nog 10 minuten afkoelen.
  • Garneer de gratin voor het serveren met het mengsel van walnoot en peterselie voor extra textuur en smaak.

Tip: restjes kunnen tot 4 dagen in een luchtdichte verpakking bewaard worden. 

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

naar welke keukenmachine het beste bij jou past?