Gebakken donuts met mierikswortel en dille

Ingrediënten

Ingrediënten voor 12 personen.

Voor de gebakken donuts:
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 50 gram ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 40 gram mierikswortelsaus
  • 2 theelepels citroensap
  • 150 gram gewone bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei, licht geklopt
  • 1,5 eetlepel melk
  • Een snufje zout
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels verse dille, grof gehakt
Voor de zalmboter:
  • 50 gram ongezouten boter, in blokjes gesneden en op kamertemperatuur
  • 125 gram warmgerookte zalmfilet
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel verse dille
  • Kruiden, naar smaak
Optioneel bij serveren
  • Waterkers en partjes citroen

Benodigdheden

  • Baktijd: 15 min.
  • Wachttijd: 10 min.
  • Bereidingstijd: 10 min.

De moeilijkheidsgraad voor dit recept is: Gemiddeld

Donuts! Wie houdt er nu niet van deze lekkernij? Maar wist je dat je ze ook heel anders kan maken dan alleen met suiker of een glazuurlaagje?

Via dit recept laten we je zien hoe je ook heerlijke hartige donuts kan maken, met mierikswortel en dille bijvoorbeeld!

Hmmm, dat wordt smullen!

Bereidingswijze

  • Vet 2 donutvormen met 6 gaten in (of bak de donuts in porties).
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Sluit de keukenmachine aan op het hoge snelheidsaandrijfpunt en bevestig de dunne raspschijf. 
  • Zet de machine op snelheid 3 en voeg de Parmezaanse kaas toe via de invoerbuis om de kaas te raspen.
  • Zet de verwarmende mixerkom van 7 liter op de machine en bevestig de flexibele klopper. 
  • Voeg de blokjes boter, de mierikswortelsaus en het citroensap toe aan de mengkom en bevestig de spatbescherming. 
  • Zet de machine op stand 9, snelheid min en laat de ingrediënten 4 minuten smelten en mengen.
  • Neem vervolgens de kom van de machine. 
  • Plaats de 5 liter kom op de machine en breng de (schoongemaakte) flexibele klopper aan. 
  • Weeg de bloem af in de kom en voeg het bakpoeder, het ei, de melk, zout en peper en de gehakte dille toe. Voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe.
  • Start op de laatste snelheid en verhoog tot snelheid 3 totdat alles gemengd  is. Dit duurt ongeveer 30 seconden. 
  • Doe het mengsel in een spuitzak en knip het uiteinde open tot een opening van ongeveer 2 cm. 
  • Spuit het mengsel in de ingevette donutvorm. 
  • Bak de donuts 15 minuten totdat ze stevig aanvoelen en goudbruin zijn. 
  • Haal ze uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Haal de donuts vervolgens uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen. 
  • Plaats opnieuw de (schoongemaakte) 5 liter kom op de machine en breng de (schoongemaakte) flexiklopper  aan. 
  • Voeg de zachte boter, de zalm, het citroensap, de dille en de kruiden toe.
  • Start de machine op de laagste snelheid en verhoog in 20 seconden tot snelheid 3 om de ingrediënten te mengen. 
  • Schep het zalmmengsel in een kommetje en zet het in de koelkast totdat je de donuts gaat eten.
  • Snijd de donuts horizontaal doormidden en besmeer ze met het zalmmengsel.
  • Garneer met een partje citroen en de waterkers. 

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

welke keukenmachine het beste bij jou past?