Waar ben je naar op zoek?

Flammkuchen met spek en ui

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen.

Voor de basis
  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 ml water
  • Griesmeel, om te bestuiven
Voor de topping
  • 1 el plantaardige olie
  • 200 gr gerookte spekreepjes
  • 2 uien, geschild en gehalveerd
  • 250 gram crème fraiche
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel zout
  • Zwarte peper

Benodigdheden

  • Baktijd: 35 min.
  • Bereidingstijd: 15 min.

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 250°C.
  2. Begin met de voorbereiding van het deeg voor de bodem. Weeg de bloem af in de kom van de MultiPro Compact+ keukenmachine. Voeg vervolgens het zout en de olijfolie toe.
  3. Meet in een aparte kan 150ml water af.
  4. Start de machine op snelheid 1 en giet het water beetje bij beetje door de invoerbuis zodat er een kleverig deeg ontstaat.
  5. Kneed het deeg 3-4 minuten met de machine, totdat het glad en elastisch is. Doe de deegbal in een andere kom, dek de kom af met een vochtige theedoek en zet dit opzij zodat je de toppings kunt bereiden.
  6. Bevestig de dikke snijplaat aan de processor (de kom hoef je niet schoon te maken) en snijd de uien door ze door de invoerbuis te stoppen.
  7. Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op matig vuur en voeg de spekreepjes toe. Bak totdat ze gekleurd zijn, maar niet knapperig, en doe ze in een kom.
  8. Voeg de gesneden uien toe aan het resterende vet in de pan en bak ze 5 minuten totdat ze goudbruin en licht gekarameliseerd zijn. Doe de uien in de kom bij het spek.
  9. Gebruik nu een schone kom voor de keukenmachine en plaats de garde. Voeg de crème fraiche, mosterd, nootmuskaat en het zout toe aan de kom. Klop dit op snelheid 1 totdat er een glad mengsel ontstaat.
  10. Bestuif het aanrecht of een snijplank met griesmeel. Neem het deeg uit de kom en rol het hierop uit tot een grove cirkel. Leg de cirkel vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi indien nodig met extra griesmeel.
  11. Verdeel het crème fraiche mengsel over de bodem en laat hierbij een smalle rand van kale korst over.
  12. Leg het spek en de uien op de crème fraiche en bestrooi flink met zwarte peper.
  13. Bak het bovenin de voorverwarmde oven. Doe dit 20 minuten of totdat de toppings goudkleurig zijn.
  14. Verplaats de bakplaat vervolgens naar de onderkant van de oven en laat de flammkuchen hier 5 minuten krokant worden.
  15. Haal de flammkuchen uit de oven en snijd in stukken. De flammkuchen is het lekkerst als het warm is en vers uit de oven komt.

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

naar welke keukenmachine het beste bij jou past?