Ingrediënten
Ingrediënten voor 6 personen.
Voor 20-24 Madeleines- 2 eieren
- 90 gr suiker
- 1 tl vanille extract
- 100 gr bloem
- 20 gr cacaopoeder
- 4 gr bakpoeder
- 90 gr ongezouten boter
- Snufje zout
- 75 gr pure chocolade
- 50 gr (ongezouten) pistachenoten
- Handje gedroogde rozenblaadjes
Benodigdheden
- Kenwood keukenmachine
- Spuitzak
- Madeleine vormpjes
- Baktijd: 12 min.
- Wachttijd: 60 min.
- Bereidingstijd: 30 min.
De moeilijkheidsgraad voor dit recept is: Gemiddeld
Heerlijke chocolade Madeleines met de smaken van pistache en rozenblaadjes! Een leuke variatie op de klassieke Madeleines met citroen.
- Klop de eieren samen de suiker, zout en het vanille extract. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem, het cacao- en bakpoeder erbij en mix tot een glad geheel.
- Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur en smelt daar langzaam de boter in. Als deze gesmolten is, voeg deze dan ook beetje bij beetje bij het beslag en mix tot alles goed gemengd is.
- Giet het beslag in een spuitzak en knoop deze dicht. Laat de spuitzak minimaal een uur in de koelkast rusten. Doordat je het beslag koud laat worden in de koelkast krijgen de Madeleines uiteindelijk die mooie ‘buikjes’ in de oven. Het beslag zou je ook al een dag van tevoren kunnen maken en gewoon laten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 230 graden met boven en onderwarmte.
- Vet de Madeleine vormpjes in en vul de vormpjes met het beslag tot ¾ vol. Vul de vormpjes niet tot helemaal vol, dan krijgen de Madeleines een te groot ‘buikje’ doordat het deeg nog flink gaat rijzen in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en leg de bakvorm in het midden van de oven. Bak de Madeleines eerst voor 4 minuten op deze temperatuur en verlaag dan de temperatuur naar 180 graden. Bak de Madeleines vervolgens nog voor zo’n 6-8 minuten.
- Haal de Madeleines na het bakken gelijk uit de vormpjes en leg ze op een rooster om even af te koelen.
- Smelt daarna de chocolade au bain-marie en haal van het vuur af. Roer even goed door om de chocolade een klein beetje af te laten koelen. Hak als laatst de
pistache en rozenblaadjes nog fijn. Dip nu de Madeleines in de chocolade en besprenkel daarna met de fijngesneden pistachenoten en rozenblaadjes. Leg de
Madeleines bijvoorbeeld op een stukje bakpapier en laat de chocolade hard worden.