Chocolade boomstam

Ingrediënten

Ingrediënten voor 6 personen.

Voor de vulling
  • 4 eieren
  • 110 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 110 gram gewone bloem
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • Halve theelepel bakpoeder
Voor de roomvulling
  • 500 ml slagroom
  • 40 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels likeur (optioneel)
  • Een handvol verse frambozen (optioneel)
Voor de ganache
  • 200 gram pure chocolade, in stukjes gebroken
  • 1,5 eetlepel ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 220 ml slagroom
Om het af te maken
  • Cranberry's of frambozen

Benodigdheden

  • Baktijd: 12 min.
  • Wachttijd: 90 min.
  • Bereidingstijd: 5 min.

Bereidingswijze

  • Verwarm ter voorbereiding de oven voor op 180°C en bekleed een Swiss roll vorm met bakpapier.
  • Bevestig de 5L mixerkom aan de machine
  • Voeg het ei, de suiker en de vanille toe in de mengkom en monteer vervolgens de garde.
  • Start de machine op snelheid 6 gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de bloem, cacao en bakpoeder toe in de mengkom.
  • Start de machine op snelheid 2 gedurende 1 minuut.
  • Giet het beslag in de voorbereide Swiss roll vorm en bak gedurende 12 minuten op 180°C.
  • Haal de cake na het bakken uit de oven en laat lichtjes afkoelen.
  • Leg een stuk bakpapier op een werkvlak, draai de cake uit op het papier en verwijder het vorige vel perkament.
  • Rol de cake voorzichtig met de korte kant naar boven tot een stam en laat afkoelen.
  • Maak de kom van de 5L mixer schoon en bevestig hem aan de machine, monteer vervolgens de garde.
  • Voeg de slagroom, poedersuiker, vanille-extract en likeur toe. Start de machine op Min snelheid en verhoog dan naar Snelheid 5 gedurende 2 minuten en 30 seconden.
  • Rol de afgekoelde cake uit en verdeel de slagroomvulling over de cake.
  • Strooi de frambozen over de crème en rol de cake weer op tot een boomstronk.
  • Snijd de uiteinden bij en leg de cake voorzichtig op een serveerschaal, met de naad naar beneden.
  • Plaats vervolgens de 7L EasyWarm kom op de machine, uitgerust met de slagroomklopper. Hiermee ga je de ganache maken. 
  • Voeg de pure chocolade, boter en slagroom toe en kies de voorinstelling ‘chocolade smelten’.
  • Het mengsel wordt dikker als het afkoelt, dus doe het over in een middelgrote kom, dek af en zet 30 minuten in de koelkast (niet langer, anders wordt het hard).
  • Vervang de slagroomklopper door de garde en doe de afgekoelde chocoladeganache terug in de 7L EasyWarm kom.
  • Mix op snelheid 5 gedurende 30 seconden of tot het mengsel dikker wordt en de garde inkepingen begint te maken in de ganache.
  • Gebruik een spatel om de chocolade ganache over de taart te verdelen en ga met een vork langs de taartstam om de inkepingen op een boomstam te laten lijken.
  • Versier met een paar verse cranberry’s of frambozen en een beetje poedersuiker.
  • Zet in de koelkast tot het geserveerd gaat worden.

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

welke keukenmachine het beste bij jou past?