Ingrediënten
Ingrediënten voor 6 personen.
Voor de vulling- 4 eieren
- 110 gram basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 110 gram gewone bloem
- 3 eetlepels cacaopoeder
- Halve theelepel bakpoeder
- 500 ml slagroom
- 40 gram poedersuiker
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels likeur (optioneel)
- Een handvol verse frambozen (optioneel)
- 200 gram pure chocolade, in stukjes gebroken
- 1,5 eetlepel ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 220 ml slagroom
- Cranberry's of frambozen
Benodigdheden
- Baktijd: 12 min.
- Wachttijd: 90 min.
- Bereidingstijd: 5 min.
Bereidingswijze
- Verwarm ter voorbereiding de oven voor op 180°C en bekleed een Swiss roll vorm met bakpapier.
- Bevestig de 5L mixerkom aan de machine
- Voeg het ei, de suiker en de vanille toe in de mengkom en monteer vervolgens de garde.
- Start de machine op snelheid 6 gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de bloem, cacao en bakpoeder toe in de mengkom.
- Start de machine op snelheid 2 gedurende 1 minuut.
- Giet het beslag in de voorbereide Swiss roll vorm en bak gedurende 12 minuten op 180°C.
- Haal de cake na het bakken uit de oven en laat lichtjes afkoelen.
- Leg een stuk bakpapier op een werkvlak, draai de cake uit op het papier en verwijder het vorige vel perkament.
- Rol de cake voorzichtig met de korte kant naar boven tot een stam en laat afkoelen.
- Maak de kom van de 5L mixer schoon en bevestig hem aan de machine, monteer vervolgens de garde.
- Voeg de slagroom, poedersuiker, vanille-extract en likeur toe. Start de machine op Min snelheid en verhoog dan naar Snelheid 5 gedurende 2 minuten en 30 seconden.
- Rol de afgekoelde cake uit en verdeel de slagroomvulling over de cake.
- Strooi de frambozen over de crème en rol de cake weer op tot een boomstronk.
- Snijd de uiteinden bij en leg de cake voorzichtig op een serveerschaal, met de naad naar beneden.
- Plaats vervolgens de 7L EasyWarm kom op de machine, uitgerust met de slagroomklopper. Hiermee ga je de ganache maken.
- Voeg de pure chocolade, boter en slagroom toe en kies de voorinstelling ‘chocolade smelten’.
- Het mengsel wordt dikker als het afkoelt, dus doe het over in een middelgrote kom, dek af en zet 30 minuten in de koelkast (niet langer, anders wordt het hard).
- Vervang de slagroomklopper door de garde en doe de afgekoelde chocoladeganache terug in de 7L EasyWarm kom.
- Mix op snelheid 5 gedurende 30 seconden of tot het mengsel dikker wordt en de garde inkepingen begint te maken in de ganache.
- Gebruik een spatel om de chocolade ganache over de taart te verdelen en ga met een vork langs de taartstam om de inkepingen op een boomstam te laten lijken.
- Versier met een paar verse cranberry’s of frambozen en een beetje poedersuiker.
- Zet in de koelkast tot het geserveerd gaat worden.