Ingrediënten

Deeg
  • 160 g tarwebloem + extra om te bestuiven
  • ½ theel. zout
  • 2 theel. kristalsuiker
  • 120 g roomboter, koud en in blokjes
Lemon curd
  • 5 eigelen (het wit gebruik je voor de meringue)
  • 200 g kristalsuiker
  • 30 g maizena
  • snuf zout
  • 120 ml citroensap (van ongeveer 3-4 citroenen)
  • 1 eetl. citroenrasp
  • 30 g roomboter, op kamertemperatuur
Meringue
  • 5 eiwitten
  • 150 g kristalsuiker
  • ½ theel. cream of tartar
  • snuf zout

Benodigdheden

Bereidingswijze

  1. Doe de tarwebloem samen met het zout, de suiker en roomboter in de kom van de foodprocessor en pulseer een paar keer tot je een korrelig geheel hebt. Voeg 3-4 eetlepels ijskoud water toe en pulseer. In de mixer moet het nog los zijn, maar als je in het deeg knijpt moet het wel samenkomen.
  2. Stort als dit zo is het deeg op je werkblad en vorm er een schijf van. Kneed niet te lang, dan wordt het deeg taai. Verpak het deeg in plasticfolie en leg 1 uur in de ijskast.
  3. Maak ondertussen de lemon curd. Kluts de eigelen in een kom en zet apart. Zet een pannetje met 300 milliliter water, de suiker, maïzena, zout, citroensap- en rasp op halfhoog vuur. Blijf goed roeren terwijl het opstijft, zo’n 5 minuten. Draai het vuur laag.
  4. Giet langzaam een klein beetje van het mengsel bij de eigelen en mix goed. Giet de eigelen nu langzaam in de pan en blijf roeren tot het mengsel goed dik is. Als de curd niet opstijft, kun je altijd nog een 1 eetlepel maïzena met 1 eetlepel water mengen en die door de curd roeren. Als het mengsel straks afkoelt, stijft het ook nog wat extra op. Haal uit de pan en laat helemaal afkoelen.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Duw het in een taartvorm, leg bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen, ongekookte rijst of leg er een kleinere taartvorm op. Bak de taartbodem 20 minuten. Haal de vulling en het bakpapier uit de vorm en bak in 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen.
  6. Maak ondertussen de meringue door de eiwitten stijf te kloppen. Voeg beetje voor beetje de suiker toe tot er stevige, glanzende pieken ontstaan. Die kan echt wel een paar minuten duren. Voeg de cream of tartar en het zout toe en klop erdoor.
  7. Schep de lemon curd in de afgekoelde vorm en spreid goed uit. Schep de meringue erop en bak de taart 8-10 minuten, tot de bovenkant begint te verkleuren. Blijf goed in de buurt, dit kan snel gaan. Je kan hier eventueel ook een crème brûlée-brander voor gebruiken.

Tip: als je lui bent je kunt ook kant-en-klare lemon curd kopen 😉

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

naar welke keukenmachine het beste bij jou past?