Zelf verse focaccia bakken doe je zo

Zijn jullie ook zo lekker aan het genieten van de zon? Ik wel in ieder geval! Met dit weer kan je mij regelmatig buiten vinden aan tafel met een grote borrelplank. Bij deze borrelplank serveer ik graag versgebakken brood en zo ook vaak vers gemaakte focaccia, zo lekker! Focaccia maken is makkelijker dan je zou denken en de
feestelijkheid op tafel maakt het echt de moeite waard. Het enige wat je moet hebben voor het maken van focaccia is een beetje geduld. Voor het recept die ik met jullie deel moet je het deeg namelijk in totaal minimaal 2 uur laten rijzen. Het klinkt heel wat,  maar in de tussentijd kan je al heerlijk de rest van het eten voorbereiden, hoe handig is dat?

Waar komt focaccia eigenlijk vandaan?
Focaccia komt oorspronkelijk uit Italië en wordt vaak gemaakt met rozemarijn en zeezout. Als je aan Italië denkt, dan denk je natuurlijk ook aan die lekkere olijfolie die ze daar altijd serveren. Het zal je niet verbazen dat daarom olijfolie ook een grote rol speelt bij het maken van focaccia. Er wordt namelijk aardig wat olijfolie gebruikt bij het maken van dit brood en daarom maakt het ook een groot verschil in smaak welke olijfolie je uiteindelijk kiest om te gebruiken. Mijn advies is daarom ook om er een van hogere kwaliteit te kiezen. Focaccia kan je op veel verschillende manieren klaarmaken en vullen, maar voor deze blog heb ik een basisrecept voor jullie waarmee je alle kanten mee op kan gaan. Ik heb mijn focaccia uiteindelijk belegd met zongedroogde tomaten, olijven, zeezout en tijm, maar het leuke is alles is mogelijk. Verzamel al jouw favoriete ingrediënten en maak met dit basisrecept jouw eigen favoriete focaccia voor bij de borrel.

Basis voor focaccia brood

  • 500 g tarwebloem of tipo 00
  • 10 g zout
  • 7 g gist (gedroogd)
  • 35 ml olijfolie (+35 ml extra om de focaccia mee te besmeren)
  • 330 ml lauwwarm water (zo’n 37 graden)

Garnering

  • 8 zongedroogde tomaten
  • Handje olijven
  • Paar takjes verse tijm
  • Of stel je eigen garnering samen

Bereidingswijze

  1. Mix alle ingrediënten voor het deeg samen in je keukenmachine tot een mooie deegbal. Het beste is om het deeg zo’n 8-10 minuten te kneden in je machine. Je
    kan het deeg ook met de hand kneden, alleen zal je merken dat het deeg van focaccia vrij plakkerig is. Als je het deeg met de hand gaat kneden zal dit iets
    langer nodig zijn en kan je het beste voor zo’n 15 minuten het deeg kneden. Vet na het kneden een grote kom in met olijfolie en leg de deegbal erin. Bedek de
    kom met een vochtige doek en laat het deeg rijzen voor een uur tot de grootte van het deeg verdubbeld is.
  2. Na een uur, vet de bakvorm in waar je het focaccia brood in wilt gaan bakken met olijfolie en stort daar het deeg in. Verspreidt het deeg nu voorzichtig met je
    vingers tot je de juiste vorm hebt. Bedek de vorm met vershoudfolie of een doek en laat het deeg vervolgens nog een uur rijzen.
  3. Verwarm alvast de oven voor op 230 graden.
  4. Na een uur, duw met je vingertoppen in het deeg zodat er kuiltjes ontstaan. Besprenkel het deeg met olijfolie en verdeel dit voorzichtig over het deeg heen.
    Beleg nu de focaccia met de garnering en bak in het midden van de oven voor zo’n 20-25 minuten.
  5. Eetsmakelijk!

Leuke variatie tips
Om te variëren met verschillende ingrediënten kan je bijvoorbeeld denken aan tomaten, perzik of abrikoos. Maar ook aan feta of jonge kaas met bijvoorbeeld lekker
een beetje rode ui. Zo veel combinaties zijn lekker. Ik hoop dat jullie lekker aan de slag kunnen gaan met je eigen focaccia en dat je die heerlijk kan serveren tijdens een zomerse borrel met vrienden en familie. Eetsmakelijk alvast!

Liefs,
Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…