Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken
Sinterklaas is weer in het land! Een van mijn favoriete momenten in het jaar. Alle steden worden weer versierd met lampjes en ik duik deze tijd graag mijn keuken weer in om de lekkerste sinterklaas recepten te maken met welbekende speculaas, kruidnoten en pepernoten.
Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?
Pepernoten of kruidnoten? Wanneer je online een recept opzoekt voor pepernoten, dan krijg je eigenlijk 9 van de 10 keer een recept voor kruidnoten te zien. Toch zijn het twee hele verschillende zoetigheden.
- De kruidnoten die kent iedereen natuurlijk, dat zijn de knapperige ronde bolletjes die gemaakt worden met speculaaskruiden.
- Bijna iedereen noemt kruidnoten altijd pepernoten, maar eigenlijk zijn pepernoten van origine taaie en lichtbruine blokjes met een anijssmaak. Deze pepernoten worden gemaakt van roggebloem, honing en anijs.
In deze blog ga ik jullie stap voor stap uitleggen hoe je thuis de kruidnoten kan gaan bakken, de knapperige kleine koekjes die je ook goed kan verwerken in de lekkerste desserts!
Hoe worden pepernoten (kruidnoten) gebakken?
Het deeg voor kruidnoten kan je gemakkelijk maken met je keukenmachine. Na het mengen van alle ingrediënten kan je kort met je handen een mooie deegbal vormen. Mocht je geen keukenmachine hebben dan kan je ook de boter en de suiker samen opkloppen met een handmixer. Het belangrijkste is dat je de boter rustig op kamertemperatuur laat komen voordat je gaat beginnen met het bakken van pepernoten. Als de boter nog niet op kamertemperatuur is en je gaat het deeg al maken, dan kunnen er klonten in het deeg komen en dat is natuurlijk niet zo lekker. Wat ik vaak doe, ik leg alvast een avond van tevoren de roomboter buiten de koelkast. Zo kan je de dag erna gelijk beginnen met bakken.
Waar je ook op moet letten is dat je het deeg niet te lang blijft kneden. Je kan ook het deeg na het vormen van een deegbal nog inpakken in folie en even in de koelkast laten rusten voor 30 minuten. Hierdoor is het deeg net iets steviger en kan je mooiere kruidnoten vormen. Als het deeg te plakkerig is en aan je handen blijft plakken, dan heb ik waarschijnlijk te veel melk toegevoegd aan het deeg. Hierdoor zullen de kruidnoten uiteindelijk in de oven uitlopen waardoor je meer koekjes krijgt dan mooie bolletjes. Als dit gebeurt kan je het beste nog een beetje bloem toevoegen aan het deeg tot het deeg minder plakkerig is van structuur.
Je eigen speculaaskruiden maken voor kruidnoten.
Bij het bakken van kruidnoten gebruik je speculaaskruiden. Deze kan je gemakkelijk zelf maken door kaneel, piment, kruidnagel, nootmuskaat en gemberpoeder te mixen tot een kruidenmix. In deze blog die ik vorig jaar schreef, leg ik je precies uit hoe je zelf je eigen speculaaskruidenmix maakt.
Zelf kruidnoten bakken
Met dit basisrecept kun je zelfgemaakte kruidnoten maken:
Hoe lang kan je zelfgebakken pepernoten (kruidnoten) bewaren?
Heb je een lekkere voorraad kruidnoten gebakken? Bewaar deze dan goed in een afgesloten bak op een koele plek. Je kan de kruidnoten dan gemakkelijk voor 2-3 weken bewaren. Ook kan je ervoor kiezen om bovenstaand recept te maken en de helft van het deeg in te vriezen. Zo hoef je de volgende keer niet weer een deeg te maken, maar kan je het deeg ontdooien en gelijk beginnen met maken van pepernoten.
Leuke variaties op de originele pepernoten/ kruidnoten
Bij de originele kruidnoten voeg je een bepaald aantal speculaaskruiden toe aan het deeg op basis van de hoeveelheid, maar hier kan je natuurlijk ook zelf mee gaan variëren! Denk bijvoorbeeld aan wat extra geraspte verse gember, een beetje chili of wat extra kaneelkruiden, alles kan natuurlijk!
Bij de chocolade kan je natuurlijk ook eindeloos variëren met verschillende soorten chocolade. Smelt bijvoorbeeld je favoriete Tony Chocolonely chocolade om je pepernoten in te dippen of maak vegan pepernoten en gebruik plantaardige boter, melk en chocolade om je pepernoten mee te maken.
Ook kan je je zelfgemaakte kruidnoten gebruiken om de lekkerste dessertjes mee te maken, dat maakt je eigen gemaakte kruidnoten natuurlijk extra speciaal! Voor jullie heb ik ook speciaal voor sinterklaas een superlekker dessert gemaakt, namelijk een pepernoten tiramisu in een glaasje met amaretto. Deze is gemaakt met het pepernoten recept van deze blog. Met dit dessertje steel je gegarandeerd de show bij al je vrienden en familie tijdens sinterklaas! Benieuwd naar het volledige recept? Klik hier om het volledige recept te lezen. Hele fijne sinterklaas alvast!
Liefs,
Cecile
Lees ook andere blogs van Cecile