Zelf chocolade ganache maken
Het maken van de perfecte ganache
Chocolade ganache, een techniek en onderdeel die ik vaak ook gebruik in mijn eigen catering. Een toefje chocolade ganache op een taartje, bij een dessert of als vulling van een bruidstaart,
ik hou van chocolade ganache! Het leuke aan chocolade ganache is ook dat je eindeloos kan variëren met verschillende smaken. Zo maak ik bij mijn cheesecakes vaak een witte chocolade
ganache met kardemom en voor een zomers dessert een witte chocolade ganache met rode biet, ales kan! Ben je benieuwd wat chocolade ganache nou precies is? Of hoe je de perfecte
chocolade ganache maakt? Lees dan vooral verder, in deze blog leg ik je alles stap voor stap uit.
Wat is chocolade ganache?
Chocolade ganache simpel gezegd een mengsel van chocolade met room. Door de chocolade te smelten met de warme room, wordt de chocolade weer vloeibaar en kan je hier een mooie
zachte crème van maken. Chocolade ganache is te vinden in veel verschillende varianten. Er is dan ook niet per se 1 basisrecept, want het ligt er maar net aan waar je de ganache voor wilt
gebruiken en hoe dik of dun je de ganache zou willen hebben. Wel geef ik je in deze blog een paar basisrecepten waarmee je thuis aan de slag kan gaan, zodat je zelf kan gaan variëren met
verschillende smaken en structuren.
Basis ingrediënten voor het maken van chocolade ganache
Voor de basis van chocolade ganache heb je 2 ingrediënten nodig: chocolade en room. Voor de chocolade gebruik ik eigenlijk altijd de chocolade callets van Callebaut, deze werken erg fijn
bij het smelten van chocolade. Mocht je een chocoladereep kopen voor het maken van ganache, snijd deze dan eerst fijn voordat je de room eroverheen mengt, hierdoor zal de
chocolade makkelijker smelten. Voor de hoeveelheid room is het belangrijk om te kijken naar welke chocolade je gaat gebruiken voor de ganache. Voor pure chocolade heb je namelijk meer
room nodig dan voor witte chocolade. Dit heeft te maken met het cacao gehalte dat in de chocolade zit. Als basis kan je voor de verhoudingen chocolade en room werken met
onderstaande hoeveelheden:
75 g pure chocolade – 75 g (slag)room
75 g melk chocolade – 60 g (slag)room
75 g witte chocolade – 50 g (slag)room
Hoe maak je chocolade ganache?
Nu je de ingrediënten en het basisrecept weet kunnen we aan de slag gaan! Weeg de chocolade af en leg deze in een diepe kom. Verhit de (slag)room in een pannetje tot deze begint te koken.
Giet deze nu over de chocolade heen en laat even 1 minuut staan. Roer nu het geheel goed door tot je een egale gladde ganache krijgt. Is de chocolade nog niet helemaal
gesmolten? Zet het geheel dan nog even kort in de magnetron of verwarm nog even kort au bain-marie en roer daarna weer goed door. Laat de ganache afkoelen in de koelkast of op
kamertemperatuur. Als je de ganache in de koelkast legt, hou er dan rekening mee dat deze harder kan worden. Ik bewaar de ganache altijd in een spuitzak. Zo kan ik de ganache weer op
kamertemperatuur laten komen en daarna op de gewenste taartjes spuiten. Ook kan je de ganache meteen verwerken als deze is afgekoeld. Dit doe ik vaak als ik de ganache verwerk in
een taart, dan kan je gelijk de ganache over de taart verdelen en dan stijft de ganache verder op als deze op de taart zit.
Voor de hoeveelheid chocoalde en room dat je nodig hebt ligt een beetje aan de manier hoe je de chocolade ganache wilt verwerken uiteindelijk. Wil je een stapeltaart vullen met ganache
dan heb je meer nodig dan dat je bijvoorbeeld een toefje chocolade ganache wilt verwerken op een paar cheesecakes.
Whipped chocolade ganache
Wil je graag een chocolade ganache frosting maken? Dat kan heel gemakkelijk! Als je namelijk slagroom hebt gebruikt voor de ganache, dan kan je van de ganache ook een whipped
chocolade ganache maken. Laat hiervoor de chocolade ganache eerst afkoelen en klop deze vervolgens op met een mixer. Hierdoor wordt de chocolade ganache extra luchtig.
Verwerk de whipped chocolade ganache wel direct, deze stijft namelijk al snel op na het maken.
Vegan- en lactosevrije chocolade ganache
Wil je graag een vegan of lactosevrije chocolade ganache maken? Geen probleem! Tegenwoordig zijn er al veel verschillende vegan chocolade varianten te vinden. Voor de room kan je ook gemakkelijk al plantaardige slagroom kopen. Het process voor het maken van de chocolade ganache is verder helemaal hetzelfde.
Het bewaren van chocolade ganache
Chocolade ganache kan je gemakkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Denk hierbij wel eraan dat de chocolade ganache harder wordt in de koeling. Mocht je de chocolade
ganache zachter willen hebben dan kan je deze altijd nog even kort verwarmen in de magnetron of au bain-marie. Ook zou je nog extra room kunnen toevoegen als je een dunnere chocolade ganache wilt hebben.
Variatie tips voor chocolade ganache
Zoals ik al zei kan je dus eindeloos blijven variëren met de smaken van ganache. Je kan bijvoorbeeld verschillende kruiden toevoegen, zoals kardemom, kaneel, koekkruiden. Daarnaast kan je ook fruit puree of likeuren toevoegen. Hierbij moet je wel rekening houden met andere verhoudingen in de room. Als je iets vloeibaars toevoegt haal je die hoeveelheid weer af van de hoeveelheid room die je moet toevoegen. Bij kruiden hoef je hier geen rekening mee te houden. Deze kan je gewoon toevoegen op smaak. Ik hoop dat jullie nu lekker aan de slag kunnen gaan met het maken van verschillende soorten chocolade ganache. Ik kijk weer uit naar al jullie mooie creaties!
Liefs,
Cecile