Verwen je valentijn

Februari, de maand van de liefde! Ik denk dat het dit jaar extra belangrijk is om liefde te tonen naar elkaar en de mensen om je heen eens in de zoveel tijd in het zonnetje te zetten om te laten zien dat mensen niet alleen zijn in deze tijd. Valentijnsdag is daar natuurlijk de perfecte dag voor en wat is er nou leuker dan taartjes rondbrengen en je geliefde, buren, familie of vrienden verwennen met een huisgemaakt gebakje!

Ben je nog opzoek naar iets lekkers om te maken op Valentijnsdag? Geen probleem! Ik ben aan de slag gegaan in mijn keuken en heb een heerlijk valentijnsgebakje voor jullie gemaakt: mini chocolade cakejes met een frambozen botercrème en een topping van gedroogde rozenblaadjes en pistache noten, echt een verwennerij.

Als crème op de cakejes maakte ik een botercrème, een topping waar je geweldige taarten en gebakjes mee kan maken. Je kan het bijvoorbeeld als vulling gebruiken tussen de verschillende lagen van een stapeltaart, als crème om de taart mee af te smeren, of bijvoorbeeld ook als crème om de meest geweldige toefjes te mee te maken om taarten en cakes te versieren. Botercrème is mooi stevig en ook glad van structuur, hierdoor kan je de crème in alle gewenste vormen spuiten. Maar de vraag is, hoe krijg je eigenlijk zo’n mooie gladde crème? In deze blog geef ik jullie graag tips om een mooie gladde botercrème te maken aan de hand van een handig basis recept. Als je dit basisrecept onder de knie hebt dan kan je alle smaken en kleuren toevoegen die je maar wilt om zo jouw perfecte taart of gebakje te maken.

Je kan botercrème met veel verschillende technieken maken. Je hebt bijvoorbeeld een botercrème op basis van banketbakkersroom, poedersuiker of merengue. Bij de merengue heb je weer een onderscheid tussen Italiaanse of Zwitserse merengue, maar welke moet je nou kiezen? En wat is precies het verschil? In het recept van de valentijnscakejes die ik voor jullie heb gemaakt heb ik gekozen voor een botercrème op basis van Italiaanse merengue. Ik heb voor dit recept gekozen, omdat ik dit de meest luchtige crème vind door de merengue en het is net iets minder zoet dan bijvoorbeeld de botercrème op basis van banketbakkersroom.

Het verschil tussen Zwitserse en Italiaanse botercrème is dat er bij de Italiaanse merengue hete suikersiroop wordt toegevoegd, hierdoor wordt de crème net iets gladder van structuur. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe je deze heerlijke botercrème maakt en waar je op moet letten om de perfecte crème te krijgen. Het recept
bestaat uit 3 verschillende onderdelen: de Italiaanse merengue, suikerwater en boter. Dit heb je daarvoor nodig:

Italiaanse merengue

  • 4 eiwitten
  • 75 g kristal suiker
  • 1 el citroensap
  • Snuf zout

Suikerwater

  • 200 g kristal suiker
  • 80 ml water

Boter

  • 450 g ongezouten boter op kamertemperatuur

Waar moet je goed op letten bij het maken van deze botercrème? Temperatuur is een van de  belangrijkste onderdelen tijdens het hele proces. Allereerst, zorg dat je eieren en boter op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Vooral de boter moet goed zacht zijn voor het beste eindresultaat. Verder is het belangrijk dat de kom waar je de merengue in gaat maken vetvrij is. Om er zeker van te zijn dat dit zo is kan je een citroen door de midden snijden en even langs de binnenkant halen. Maak vervolgens weer droog met keukenpapier. Verder is een kookthermometer ook handig om te hebben zodat je de temperatuur van het suikerwater in de gaten kan houden. Deze moet namelijk 115 graden Celsius zijn voordat je deze kan toevoegen aan de merengue.

Bereidingswijze
Om te beginnen, splits de eieren en doe de 4 eiwitten in de vetvrije kom van je keukenmachine. Voeg een eetlepel citroensap en een snufje zout toe. Begin nu met het mixen van de eiwitten en verhoog de snelheid geleidelijk. Als de eiwitten stijf beginnen te worden voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Klop de eiwitten op tot deze helemaal stijf zijn geworden. Begin ondertussen ook aan het suikerwater en zet daarvoor een kleine sauspan op het vuur met het suiker en water gemengd. Laat dit zachtjes koken tot het suikerwater de temperatuur van 115 graden heeft bereikt. Als het suikerwater klaar is voeg deze dan voorzichtig en langzaam bij de geklopte eiwitten toe terwijl de keukenmachine nog rustig aan het mixen is. Wees bij deze stap erg voorzichtig, dit omdat het suikerwater gloeiend heet is.

Het is nu belangrijk dat de merengue weer op kamertemperatuur komt terwijl de deze opgeklopt wordt. Laat hiervoor de machine op middelhoge snelheid draaien tot de merengue is afgekoeld. Dit duurt meestal zo’n 15 tot 20 minuten. Als de merengue is afgekoeld kan je beginnen met het afmaken van de botercrème. Zet de keukenmachine op een middelhoge snelheid en voeg blokje bij blokje de boter toe. Voordat je nieuwe boter gaat toevoegen, wacht dan tot de boter helemaal is opgenomen. In het begin zal je misschien denken dat er niets gebeurd, maar zodra bijna alle boter gemengd is met de merengue zal je zien dat er een mooie botercrème ontstaat. Het basis recept voor deze botercrème is nu af! Ik gaf de crème nog een heerlijke smaak door frambozen pulp toe te voegen. Hoe ik dit deed kan je hier terugvinden in het volledige recept. 

Je zou misschien denken, wat een enorme berg botercrème heb ik nu. Maar geen zorgen, je kan botercrème invriezen voor wel 2 maanden of anders zo’n twee weken bewaren in de koelkast. Als je de crème in de koelkast legt of als je het invriest zal je merken dat de crème weer hard wordt. Als je  het weer wilt gebruiken kan je de crème altijd terug op kamertemperatuur brengen en kort even opkloppen om er weer een mooie gladde crème van te maken. Voor het recept van de valentijnscakejes heb je ook al genoeg aan de helft van de botercrème en kan je de andere helft dus goed bewaren voor een andere keer. Je zou misschien denken waarom maak je dan niet de helft van dit basisrecept van de botercrème? Dat doe ik omdat het lastiger is om een mooie botercrème te maken met de helft van de ingrediënten. En het leuke is dus dat het de volgende keer minder tijd kost om een heerlijke taart te maken!

Ik hoop dat jullie nu lekker aan de slag kunnen gaan, want met dit recept valt je Valentijn gegarandeerd met z’n neus in de boter. Na Dry January en een maand gezonder eten is het ook weer tijd om jezelf en de mensen om je heen eens heerlijk te verwennen. Happy Valentines Day!

Groetjes,
Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…