Tips voor glutenvrij bakken
Hoe kan ik gluten vervangen?
Het klinkt soms nog een beetje lastig, helemaal glutenvrij bakken, dus bakken helemaal zonder tarwe. We zijn het erg gewend om tarwe te eten, die lekkere broden, bladerdeeghapjes, koekjes, noem het maar op. Bijna in al deze producten zitten standaard gluten, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook al veel vervangingen voor. Bijvoorbeeld: glutenvrij brood, glutenvrij bladerdeeg en glutenvrije taarten. Het helemaal niet zo ingewikkeld meer om deze lekkernijen te vervangen.
Mocht je binnenkort eens glutenvrij willen bakken, maar weet je nog niet zo goed hoe je de gluten kan vervangen? Geen probleem! In deze blog geef ik je graag een aantal tips om je op weg te helpen met het maken van een glutenvrije taartbodem, zowel voor een hartige taart als voor een glutenvrije zoete taart.
Bij mijn eigen cateringbedrijf krijg ik ook vaak te maken met mensen met een gluten intolerantie of een gluten allergie. In het begin vond ik het nog even puzzelen hoe ik de gluten moest vervangen, maar na een paar keer uitproberen merkte ik dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.
Tips voor glutenvrije alternatieven
Zelf maak ik vaak bijvoorbeeld cheesecakes. Voor cheesecakes wordt normaal vaak een bodem van digestive biscuits gemaakt met gesmolten roomboter. Deze koekjes kan je gemakkelijk vervangen door glutenvrije koekjes en mocht je helemaal voor een vegan cheesecake willen gaan, kan je ook de roomboter vervangen door een plantaardige roomboter. Ook maak ik zelf vaak een glutenvrije taartbodem van dadels en havermout. Dadels zijn van zichzelf vrij plakkerig van structuur en ze hebben een zoete smaak, ideaal dus om een taartbodem voor zoete taart van te maken! Het basisrecept dat ik gebruik voor een glutenvrije dadelbodem is:
Ingrediënten voor een taart van 24 cm
260 g medjoul dadels (pit verwijderd)
80 g havermout
3 el warm water
Glutenvrije taartbodem maken
Om de taartbodem te maken, mix dan bovenstaande ingrediënten in een foodprocessor. Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de gehele vorm in. Stort nu de dadelbodem in de vorm en druk deze goed aan met je handen. Deze bodem kan je zowel gebruiken voor een taart die nog in de oven moet of voor een no-bake taart. Mochten de dadels nog wat hard zijn, dan kan je deze het beste vooraf weken in warm water. Hierdoor worden de dadels zachter en zijn ze makkelijker te vermalen voor een bodem. Ook is het leuk om met deze bodem te variëren door verschillende noten te gebruiken, zoals walnoten en pecannoten.
Glutenvrije hartige taart
Naast zoetigheden is het natuurlijk ook leuk om eens een glutenvrije hartige taart te maken! Er zijn ook glutenvrije kant en klare taartbodems te koop, zoals glutenvrij bladerdeeg, maar zelf een taartbodem maken blijft toch altijd het lekkerst! Er zijn vele glutenvrije meel soorten te koop die erg lekker zijn voor taartbodems, zoals: amandelmeel, speltmeel, boekweitmeel en havermeel. Mocht je ooit havermeel
tegenkomen in een recept, deze kan je ook zelf gemakkelijk maken door havermout te blenden in een foodprocessor, super easy! Amandelmeel blijft voor mij ook wel echt een favoriet om te gebruiken voor taartbodems. De smaak wordt namelijk automatisch al erg lekker door de amandelen. Het is een iets duurdere meel soort, maar echt de moeite waard om te gebruiken.
Vegetarische glutenvrije hartige taart
Naast het basisrecept van een zoete taartbodem heb ik ook lekkere hartige taart zonder gluten gemaakt die je altijd kan gebruiken als basis voor een glutenvrije hartige taart. Ik gebruikte hiervoor amandelmeel in combinatie met boekweitmeel. Benieuwd naar het recept? Via deze
link kan je naar het volledige recept van de vegetarische glutenvrije hartige taart met spinazie, peer, brie en amandelen.
Ik hoop dat ik jullie met mijn favoriete glutenvrije taartbodems heb kunnen inspireren voor het glutenvrij bakken en ik ben erg benieuwd naar al jullie glutenvrije taarten die jullie gaan bakken met deze twee basisrecepten. Ik kijk er weer naar uit!
Liefs,
Cecile