Gratis standaard verzending boven 25€

Tips & tricks over vers brood bakken in jouw eigen keuken

/medias/IMG-8553-scaled.png?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3w3MTYxMjJ8aW1hZ2UvcG5nfGFEVTRMMmhsTUM4ME9UQTBNRFl6T1RFek1UWTNPQzlKVFVkZk9EVTFNeTF6WTJGc1pXUXVjRzVufDgxMjNlNWFlMzRhN2Y5ZWM5NTdmZTViMzQzNjdiODYyOWZiMzAzN2NlMTk0NDkzNmE4NjIxZjViYWNjYzhjYjA
Het blijft zo heerlijk, de geur van versgebakken brood dat zich langzaam verspreidt door het hele huis. Brood bakken is afgelopen jaar erg populair geworden doordat mensen meer thuis zijn. Zelf ben ik hier afgelopen jaar ook veel mee bezig geweest, maar merkte dat het zo simpel nog niet is. Bij het bakken van brood zijn er namelijk veel dingen waar je op moet letten die uiteindelijk veel invloed hebben op het resultaat. Omdat er veel mensen mee bezig zijn bedacht ik me dat het leuk zou zijn om een blog te schrijven met handige tips om jouw brood tot een nog groter succes te maken.

Afgelopen maand ben ik mij daarom nog eens verder gaan verdiepen en heb ik aangeklopt bij een kennis. In de buurt staat hij bekend als de man met een grote passie voor brood en die de lekkerste broden bakt voor zijn buren en vrienden. Achter in zijn tuin staat een schuur met een prachtige keuken waar hij deze broden allemaal zelf bakt. Het leuke is, ik mocht een dag met hem mee bakken. Vol enthousiasme heb meegekeken en alle handige tips verwerkt in deze blog.

Om te beginnen, voor brood bakken zijn twee dingen erg belangrijk: de temperatuur en de verhouding van ingrediënten. Met de temperatuur moet je denken aan de temperatuur van de oven, van het water dat je toevoegt aan het deeg, maar ook de omgevingstemperatuur waar je het brood aan het bakken bent. Al deze onderdelen hebben invloed op het resultaat van jouw brood. Voor de ingrediënten is het belangrijk dat je de verhoudingen zo precies mogelijk afweegt, maar hierbij heeft het soort graan of meel ook een grote invloed op de verhoudingen. Elke soort graan of meel is weer anders en het meel dat je in Amsterdam koopt of in Groningen kan ook weer verschillen van elkaar.

Dit maakt het belangrijk om de verhoudingen die je gebruikt goed op te schrijven, zo kan je jouw recept steeds weer een klein beetje aanpassen tot je de juiste verhoudingen gevonden hebt. Brood bakken gaat over oefenen en steeds weer opnieuw proberen tot je jouw perfecte recept gevonden hebt die werkt in jouw keuken.

Wat is handig om in huis te hebben voor het bakken van brood?

Naast de ingrediënten en temperatuur maken apparatuur en keuken tools ook een groot verschil. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Allereerst is het handig om een keukenmachine te hebben met een deeghaak. Dit is natuurlijk niet essentieel en je kan deeg kneden zonder machine, maar dat maakt het wel een erg intensieve klus. Naast een keukenmachine is een goede oven ook erg fijn. Het gebruik van een pizzasteen of broodsteen in je oven maakt verder ook een groot verschil in de kwaliteit van je brood. Door de steen voor een langere tijd te verwarmen in je oven wordt deze gloeiend heet.

Als je vervolgens het brood bakt op de steen wordt je brood heerlijk knapperig van buiten. Verder is het handig om een nauwkeurige weegschaal te hebben om al je ingrediënten mee af te wegen. Daarnaast heb je ook grote kommen of plastic bakken nodig om je deeg in te laten rijzen. Verder is het ook erg handig om rieten rijstmandjes te hebben waar je deeg in kan laten rijzen voor steun en vorm met daarnaast een linnen deegkleed.

Het linnen deegkleed is ideaal om brood voor een laatste keer in te laten rijzen. Het deegkleed zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt tijdens het rijzen. Je kan er ook baguettes in laten rijzen naast elkaar zoals je op de foto kan zien. Als laatst kan het ook handig zijn om een pizzaschepspaan te hebben. Met deze schep kan je het brood gemakkelijk oppakken en snel in de oven schuiven. Zo hoeft je oven maar heel kort open te staan en verlies je minder warmte in de oven.

Bereidingswijze

Brood bakken begint bij de ingrediënten. Voeg de ingrediënten samen in je mengkom en zet de machine op stand 1 of 2. Zorg dat het water dat je toevoegt aan het deeg op kamertemperatuur is. Te heet of te koud water heeft weer een slechte invloed op de structuur van het deeg. Na een paar minuten, zet de machine even stop en schraap met een deegschraper het deeg van de deegkom en controleer of het deeg alle ingrediënten heeft opgenomen. Vaak blijven er aan de onderkant van de mengkom nog ingrediënten achter die niet goed worden meegenomen. Zet de machine weer aan en laat deze draaien voor zo’n 10 minuten.

Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor brood bakken en dat je dit proces niet wil overhaasten. Als je de machine op een hogere stand zet heeft dit geen invloed op je deeg en zorgt het er alleen voor dat je machine eerder kapot kan gaan. Voor brooddeeg hoef je dus alleen stand 1 en 2 te gebruiken van de machine. Verder wil je eigenlijk dat je brood zo veel mogelijk water opneemt. Water zorgt voor een mooie structuur van het brood en het zorgt ervoor dat het brood uiteindelijk langer vers blijft. Voeg daarom op het laatste moment nog een extra beetje water toe aan het deeg terwijl de machine het deeg aan het kneden is. Op dit moment kan het deeg nog wat extra water opnemen, wat later in het proces niet meer mogelijk is. Als het laatste water goed is opgenomen, haal het deeg dan uit de machine en kneed dit nog even goed door met je handen.

Een goede manier om dit te doen is de ‘slap and fold’ techniek. Met deze techniek activeer je de gluten in het brood. De gluten zorgen voor elasticiteit en stevigheid van het deeg. Nadat je dit gedaan hebt voor een paar minuten, leg het deeg in een ingevette kom en dek deze af met bijvoorbeeld een vochtige theedoek of deksel. Het rijzen van het deeg hangt af van het soort brood dat je aan het bakken bent, maar zorg er voor dat je het brood op een warme plek laat rijzen tot de inhoud minimaal verdubbeld is. Na de eerste rijs is het vaak tijd om je brood op te bollen. Het opbollen en vormen van je brood hangt ook weer af van het soort brood dat je aan het bakken bent. Het belangrijkste is dat je deeg niet uitdroogt en dat je het na het opbollen en vormen afdekt met bijvoorbeeld het linnen deegkleed.

Je bent alweer bij de laatste fase aangekomen van het brood bakken. Het is niet gek om je oven al minimaal een uur van tevoren te laten voorverwarmen met de pizza- of broodsteen in de oven. Een pizza- of broodsteen is erg dik en heeft dus ook even de tijd nodig om goed warm te worden. Ook is het handig om de temperatuur van je oven eens te meten met een externe temperatuurmeter. Hierdoor kan je erachter komen wat de exacte temperatuur in je oven is en kan je daar ook weer rekening mee houden bij het bakken. Vaak ligt de oventemperatuur hoger dan deze werkelijk zegt op de meter op de oven zelf. Verder is het ook handig om een bakplaat onder in je oven te hebben waar je een laagje water in kan gieten nadat je het brood in de oven hebt geschoven. De stoom die hierdoor vrijkomt zorgt weer voor de knapperigheid van het brood.

Is je brood ondertussen al klaar om de oven in te gaan? Leuk!

Zorg ervoor dat je het brood zo snel mogelijk in je oven schuift en dat je als laatst nog snel het water op de bakplaat giet. Elke seconde dat de oven open is, verliest deze warmte waardoor je brood minder goed kan bakken. Kijk bij het gieten van het water in de bakplaat wel uit voor de stoom, hier kan je je namelijk goed aan verbranden. Haal je brood niet te snel uit de oven als je denkt dat het brood klaar is. Als je het brood te vroeg uit de oven haalt dan verliest het brood snel zijn knapperigheid. Als je het brood uit de oven hebt gehaald, laat deze dan goed afkoelen op een rooster. Ruik je het al die heerlijke geur? Zo lekker! Nu is het tijd om te gaan genieten van jouw versgebakken brood, eetsmakelijk!

Proberen, proberen en nog eens proberen

Brood bakken blijft een kunst, maar ik heb gemerkt dat door het steeds maar weer te proberen je er steeds handiger in wordt waardoor ook het resultaat steeds beter wordt. Brood bakken blijft niet makkelijk, maar de geur van het vers gebakken brood is het zeker elke keer weer waard. Binnenkort is het ook weer tijd voor een gezellig paasweekend. Hoe leuk is het om dan je eigen brood te bakken voor bij het paas ontbijt of bij die heerlijke brunch? Ik ga zeker een lekker brood bakken, ik ben benieuwd naar jullie broden!

Veel liefs,
Cecile