Gratis standaard verzending boven 25€

Tartelettes maken

Je ziet ze steeds vaker langskomen in lokale koffiezaakjes en bakkerijen, die perfecte kleine ronde gebakjes met verschillende vullingen, de tartelettes! Deze feestelijke gebakjes zijn de laatste tijd weer steeds populairder aan het worden en ik zie de leukste variaties langskomen van smaken. Daarom dacht ik, laat ik mij eens verder verdiepen in deze taartjes en alle tips en tricks beschrijven zodat jullie thuis ook de lekkerste tartelettes kunnen bakken. Alleen die perfecte vorm al van een tartelette, worden jullie daar ook zo enthousiast van? Ik wel in ieder geval! Ik ben er echter ook achter gekomen dat een tartelette niet het makkelijkste taartje is om te maken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt dan kan je wel honderd verschillende variaties maken met alleen dit basisdeeg.

/medias/IMG-4218-2-scaled-new.jpg?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3w0NjU5Nzl8aW1hZ2UvanBlZ3xhRGN4TDJoa05TODBPVEEwTURZek9UUTVNakV5Tmk5SlRVZGZOREl4T0MweUxYTmpZV3hsWkY5dVpYY3VhbkJufDA1NzExYWRlNjNjNjY2Yjk5ZTA0YTQ3M2VlZjRiM2I5ZTBkYTM5YTU4NDAyNTg1YWFhYTZhZjJmODc1ZTc0MTE

What are tartelettes?

Tartelettes are small round pastries that are made from shortcrust pastry. This is a fairly neutral dough, but perfect as a counterpart to all the fillings you can fill the tartelettes with. You can fill a tartlet with a cold filling after baking or you can fill it before baking so that the filling itself is also baked in the oven. Later in this blog I will also give you some tips to fill your tartelette.

Tartelette recept

Als basisdeeg voor tartelettes gebruik ik:

Ingrediënten voor 10 tartelettes
  • 135 g koude roomboter (ongezouten)
  • 250 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 100 g poedersuiker
  • 1 ei
Naast de ingrediënten is het handig om bakpapier in huis te hebben, een deegroller waarmee je het deeg strak kan uitrollen en bakringen waarin je de tartelette in kan bakken. Als tartelette vormpjes gebruik ik zelf de rvs-cake ringen met een doorsnede van 8 cm. Je kan ook grotere of kleinere vormen gebruiken, het bakproces blijft hiervoor hetzelfde.

Het maken van tartelettes

We beginnen bij het maken van het deeg. Meng hiervoor eerst de koude roomboter met de poedersuiker in je keukenmachine. Mocht je geen keukenmachine hebben dan kan je het deeg ook met je handen tot een geheel kneden. Als de boter goed gemengd is met de poedersuiker, voeg dan de bloem, het amandelmeel en het ei toe en mix dit kort door elkaar. Als het goed is heb je nu een kruimeldeeg in je keukenmachine. Haal de kom van de machine af en kneed het deeg nog met je handen tot een grote deegbal. Als je een deegbal hebt dan is het goed, je hoeft hier het deeg niet nog extra te kneden. Als je het deeg te veel kneedt bij zanddeeg dan heeft dat juist een negatief bakresultaat doordat er te veel gluten vrij komen tijdens het kneden. Verdeel vervolgens de deegbal in twee gelijken stukken en rol ieder stuk uit tot een dikte van ongeveer 2-3 mm. Dit kan je het beste doen door het deeg tussen twee bakpapieren te leggen en vervolgens het deeg plat te rollen tussen het bakpapier. Hierdoor blijft er geen deeg plakken aan de deegroller en kan je gelijk het deeg tussen het bakpapier in de koelkast leggen om te koelen. Als je beide stukken deeg hebt uitgerold, leg deze dan voor minimaal een uur in de koelkast.

Het koelen van het deeg

Een van de belangrijkste onderdelen in het maken van tartelettes is het koelen van het deeg. Het deeg van tartelettes bestaat uit een groot gedeelte boter. Als de boter te zacht is als deze de oven in gaat dan krijgt je geen strak gebakken tartelettes, maar dan zullen de zijkanten inzakken en opbollen. Dit wil je natuurlijk niet, dus daarom is het erg belangrijk om het deeg lang genoeg te koelen tussendoor.

Tartelettes vormen

Nadat het deeg minimaal een uur in de koelkast heeft gelegen kan je beginnen met het vormen van de tartelettes. Dit kan op twee verschillende manieren. Steek een groter rondje uit het deeg dan de tartelette vorm die je hebt. Hierdoor kan je de bodem en de zijkanten van de vorm vullen met het deeg. Zelf vind ik het prettiger werken om met de tartelette vorm de bodem uit te steken en vervolgens met een mes rechte lijnen te snijden uit het deeg om zo de zijkanten te vullen. Snij na het vullen het overbodige deeg dat boven de randjes uitkomt met een mes weg. Hierdoor krijg je een mooie strakke en gelijke bovenkant. Prik gaatjes in de bodem van de tartelettes en zet ze vervolgens nog voor een half uur in de koelkast om op te stijven.

Het bakken van tartelettes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als het deeg echt goed koud is dan kan je de tartelettes in de oven bakken zonder een blindbakvulling. Maar mocht je nog twijfelen dan kan je dit altijd voor de zekerheid nog doen. Leg hiervoor in de vormpjes een bakpapiertje en vul deze met bijvoorbeeld gedroogde bonen. Bak je met een blindbakvulling dan bak je de tartelettes eerst voor 10 minuten met vulling en daarna nog 10 minuten zonder. Als je ze zonder vulling in de oven zet dan kan je ze gewoon afbakken voor 20 minuten.

Vullingen van tartelettes

Tijd om de tartelette te vullen! Op de foto’s kan je tartelettes zien die ik gevuld heb met blauwe bessen en frambozen. Deze tartelette heb ik afgetopt met een kruimeldeeg met amandelen. Wil je deze tartelette graag maken? Vul dan de tartelettes voordat ze in de oven gaan met een laagje verse frambozen of blauwe bessen en kruimel daar het kruimeldeeg overheen. Mix hiervoor met je handen de volgende ingrediënten tot een fijn kruimeldeeg:

Kruimeldeeg
  • 40 g koude roomboter (ongezouten)
  • 40 g bloem
  • 40 g amandelmeel
  • 40 g poedersuiker
  • Handje fijngehakte amandelen
Ook kan je de tartelettes na het bakken vullen met bijvoorbeeld lemoncurd, sinaasappelcurd of ook superlekker een bloedsinaasappelcurd. Of denk bijvoorbeeld aan een chocolade tartelette, een citroen of aardbeien tartelette gevuld met een chocolademousse of een combinatie van chocolade en karamel. Naast zoet kan je ook natuurlijk hartige tartelettes maken en ze vullen met bijvoorbeeld een geitenkaasmousse of een quiche vulling. Alles is mogelijk en dat maakt dit gebakje ook wel extra leuk om te maken vind ik! Ik hoop dat jullie met al deze tips en tricks goed aan de slag kunnen met de tartelettes en ik kijk ernaar uit om al jullie variaties langs te zien komen van dit feestelijke taartje!

Liefs, Cecile