3 tips voor het bakken van de perfecte New York en no-bake cheesecake

Wie kent hem niet, deze smeuïge, zachte taart gemaakt van roomkaas met een krokante bodem, de cheesecake natuurlijk! Tegenwoordig is de cheesecake niet meer weg te denken van de menukaarten bij koffiezaakjes en restaurants. 9 van de 10 keer staat er sowieso een cheesecake op de menukaart. Niet gek natuurlijk, want deze taart blijft een favoriet onder veel mensen, waaronder ook ikzelf. In deze blog ga ik jullie alles vertellen over het bakken van de perfecte cheesecake. Maak de perfecte cheesecake met onderstaande recepten. Krijg 3 tips, een basisrecept en variatie tips voor baked cheesecake en no-bake cheesecakes.

New York cheesecake

De New York cheesecake, dit is waarschijnlijk wel de meest populaire cheesecake. Maar waarom wordt deze cheesecake eigenlijk de ‘New York’ cheesecake genoemd? Het verhaal gaat dat de cheesecake al gegeten werd in de Romeinse tijd. In die tijd zag de cheesecake er heel anders uit dan de cheesecake die wij nu kennen. Pas nadat de Amerikanen de roomkaas uitvonden en dit ingrediënt gingen toevoegen aan deze taart, werd de cheesecake zoals we hem nu kennen. De klassieke New York cheesecake wordt geserveerd zonder topping, dus zonder toegevoegde smaken zoals rood fruit of karamel. Bekijk hier het basisrecept voor new york cheesecake.

3 Tips voor het perfecte cheesecake recept

In de 20ste eeuw werd de cheesecake heel populair in New York en gingen mensen vollop experimenteren met verschillende cheesecake recepten. Iedereen ging zijn eigen draai geven aan het recept en zo zijn er ook tegenwoordig veel verschillende recepten te vinden online. De ene voegt graag wat extra zure room toe, de ander gebruikt hier kwark voor. De ene gebruikt bloem om de vulling te binden waar de andere weer maïzena gebruikt. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld altijd volle Griekse Yoghurt om toe te voegen aan mijn cheesecake beslag. De Griekse yoghurt geeft altijd een lekker zuurtje aan het beslag. Ook kan je de Griekse yoghurt vervangen door zure
room of kwark. Er zijn dus veel varianten te vinden op het basisrecept, maar graag deel ik je mijn tips voor het bakken van de perfecte cheesecake.

1. Help! Mijn cheesecake gaat scheuren in de oven. Hoe kan voorkom je dit?

Een voorkomend probleem dat vaak voorkomt bij het maken van cheesecake is het scheuren van de bovenkant. Dit probleem is heel simpel op te lossen. Het maken van een goede cheesecake kost gewoon best wat tijd. Niet qua voorbereiding, dat heb je namelijk zo gedaan, maar het is erg belangrijk dat je de cheesecake langzaam en op lage temperatuur laat garen in de oven. Door een ovenschaal of bakplaat te vullen met een laagje water en deze op het rooster onder de cheesecake te plaatsen in de oven ontstaat er stoom in de oven. Deze stoom zorgt ervoor dat de bovenkant van de cheesecake mooi glad en vochtig blijft en niet gaat scheuren. Wat ook erg belangrijk
is, laat de ovendeur tijdens het bakken van de cheesecake altijd dicht. Ga niet tussendoor controleren of de cheesecake al gaar is. Hierdoor ontsnapt er veel stoom uit de oven en zakt de temperatuur gelijk waardoor de cheesecake kan inzakken.

2. Bakken met de producten op kamertemperatuur

Je denkt misschien, roomkaas op kamertemperatuur? Is dat wel zo goed? Ja dit is zeker belangrijk! Voor het perfecte cheesecake beslag is het erg belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dus leg de roomkaas, eieren en zure room alvast buiten de koelkast voordat je de taart gaat bakken. Als de roomkaas nog te koud is, dan kan het beslag sneller gaan klonten en krijg je niet die mooie romige en zachte binnenkant die je zo graag wilt in een cheesecake.

3. Cheesecake laten opstijven in de koeling

Na het bakken van de cheesecake is het belangrijk om de taart nog voor minimaal 4 uur te laten opstijven in de koelkast. Het allerbeste is om de taart een dag van tevoren te bakken en de cheesecake een hele nacht te laten opstijven in de koeling. Dan weet je zeker dat de taart goed stevig is voordat je hem gaat aansnijden. Als je de cheesecake uit de oven haalt is het ook normaal dat het binnenste gedeelde nog zacht lijkt. Wees niet bang dat de cheesecake nog niet gaar is, want de taart zal nog verder opstijven zodra deze in de koeling staat.

Benieuwd naar mijn favoriete New York cheesecake recept? Via deze link kan je het volledige recept vinden inclusief een leuke garneringstip!

No-bake cheesecake

Naast de bekende cheesecake uit de oven, kan je ook een cheesecake maken die je alleen hoeft op te laten stijven in de koeling, zonder dat je deze eerst hoeft te bakken in de oven. Deze cheesecake variant wordt ook wel de no-bake cheesecake genoemd. Voor de no-bake cheesecake gebruik ik altijd graag witte chocolade als extra ingrediënt voor de vulling. Door de witte chocolade eerst au bain-marie te smelten en daarna toe te voegen aan het roomkaas beslag, wordt het beslag wat steviger. Ook doordat je de taart daarna in de koeling laat opstijven, wordt de witte chocolade weer stevig en zakt je taart niet snel in als je deze wilt aansnijden.

Voor de no-bake cheesecake is het belangrijk dat je ook de randen van de springvorm bedekt met bakpapier. Hierdoor kan je na het opstijven van de taart de springvorm verwijderen en daarna ook voorzichtig het bakpapier verwijderen aan de rand van de cheesecake. Hierdoor krijg je een strakke zijkant van de taart en blijft er geen vulling zitten aan de zijkant van de springvorm.

Benieuwd naar mijn favoriete basisrecept van de no-bake cheesecake? Vind hier het volledige recept met een leuke variatie tip voor de paasdagen!

Variatietips voor cheesecake bodems

Voor de cheesecake bodem kan je ook eindeloos varieren. De klassieke cheesecakes worden vaak gemaakt met digestive koekjes, maar zelf vind ik het ook heerlijk om bastogne koeken voor de bodem te gebruiken. Ook kan je bijvoorbeeld een stoopwafel cheesecake maken met een bodem van stroopwafels. Of denk bijvoorbeeld aan bitterkoekjes, alles is mogelijk!

Ik hoop dat jullie veel zullen hebben aan mijn tips voor de perfecte cheesecake en ik ben ook erg benieuwd naar jullie favoriete cheesecake variatie. Ik kan in ieder geval echt geen genoeg krijgen van deze lekkernij. Voor deze taart mag je mij altijd wakker maken s ’nachts, zo lekker!

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…