Gratis standaard verzending boven 25€

Pavlova en meringue

/medias/IMG-2564-scaled.png?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3w0NzE2NDZ8aW1hZ2UvcG5nfGFHVTBMMmc0TXk4ME9UQTBNRFkwTXpNNU1UVXhPQzlKVFVkZk1qVTJOQzF6WTJGc1pXUXVjRzVufGZkNTA1ZmM2NTFiMDE0NWQ3NDE4NWIwY2NiYmFhZjA4YzYxODkyMTBiNTg2MzRkNjZkNDNiYWZhMDU2ZTU5MWY
Het is alweer december! De kerstbomen worden overal langs de straat verkocht, de gezellige lampjes worden weer uit de kast getrokken en de kerstdiner planningen worden gemaakt. Wat zullen we dit jaar eens op tafel zetten als dessert tijdens de kerst? Weer die lekkere tiramisu net zoals vorig jaar? Of zullen we eens een keer iets anders proberen? Een dessert dat vaak gemaakt wordt tijdens de feestdagen is een pavlova krans of meringue. Ik vind dit zelf ook altijd superleuk om te maken en het valt altijd goed in de smaak bij vrienden en familie. Het leuke aan pavlova en meringue is dat je het in alle vormen en maten kan maken. Je kan bijvoorbeeld een grote taart maken met verschillende lagen, je kan kleine schuimpjes maken of juist mini pavlova’s of merininue die je vult met slagroom, mascarpone of lemon curd, laat je creativiteit lekker stromen!

Maar, wat is nou eigenlijk het verschil tussen pavlova en meringue? Pavlova en meringue worden allebei gemaakt door eiwit op te kloppen met suiker. Het grote verschil tussen pavlova en meringue is dat pavlova na het bakken van binnen nog zacht is, terwijl meringue van binnen en van buiten knapperig is. Dit komt doordat er bij pavlova ook nog maïzena toegevoegd wordt in het eiwit mengsel. De maïzena zorgt ervoor dat de buitenkant knapperig blijft, maar dat de binnenkant nog zacht en smeuïg is. Om dus te bepalen of je een meringue of pavlova wilt maken, kan je dus bedenken of je een knapperig geheel wilt of dat je graag nog een zachte binnenkant wilt.

Wat is er nog meer belangrijk om te weten bij het maken van pavlova of meringue? Allereerst is het belangrijk om een vetvrije kom te gebruiken waar je het eiwit in gaat kloppen. Om er zeker van te zijn dat de kom vetvrij is, kan je het beste met een halve citroen langs de binnenkant van de kom smeren. Hierdoor maak je de kom vetvrij. Vervolgens ga je de eieren splitsen en hierbij is het belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Als er eigeel bij het eiwit is gevallen, dan kan je het eiwit niet meer gebruiken voor pavlova of meringue en kan je deze eieren bewaren voor een ander gerecht. Eigeel zorgt er namelijk voor dat het eiwit niet meer stijf opgeklopt kan worden. Begin met het opkloppen van het eiwit op een hoge stand van je keukenmachine en zodra het eiwit begint te schuimen kan je beetje bij beetje de suiker en eventueel de maïzena toevoegen. Zodra je de kom op de kop kan houden en het eiwit blijft op z’n plek, dan is het eiwit klaar om gebruikt te worden!

Ben je nog opzoek naar een leuk en lekker kerstdessert? Speciaal voor jullie heb ik het recept uitgeschreven om pavlova kerstbomen te maken! Lekker met een vulling van slagroom, pistache en rode bessen. Het recept kan je hier vinden. Ik wens jullie een hele fijne decembermaand vol met lekker eten!

Liefs,
Cecile