Wat te doen met overgebleven eiwit en eigeel?

Het komt vaak voor tijdens het bakken, een recept waarin staat dat je alleen het eigeel of eiwit nodig hebt van het ei. Je volgt het recept, splitst de eieren, maar wat doe je eigenlijk met het overgebleven eiwit of eigeel?

Kan je eigeel zomaar apart bewaren? Kan je eiwit ook in de koelkast bewaren? Of kan je eigeel en eiwit invriezen? Wil jij ook minder voedselverspilling en leren wat je met overgebleven eiwit en eigeel kan doen? Lees dan vooral verder, want in deze blog ga ik jullie alles vertellen over het bewaren van eiwit en eigeel. Ook ontdek je recepten voor overgebleven eigeel of eiwit. Goed voor het milieu, geen verspilling en ook nog eens goed voor je portemonnee.

Eiwit over?

Crème brûlée, wie kent dit klassieke Franse dessert nou niet? Wist je dat je voor het maken van crème brûlée voor 4 personen al 5 eidooiers nodig hebt? Verder gebruik je geen eiwit in dit recept, dus dat betekent dat je al 5 eiwitten over hebt na het maken van crème brûlée.

Eiwit verspillen is zo zonde. Het is namelijk super gemakkelijk om eiwit te bewaren, zonder dat je er extra ingrediënten of veel handelingen voor nodig hebt. Je kan eiwit namelijk op twee manieren bewaren: in de koelkast of in de vriezer.

Hoe lang kun je eiwit bewaren?

Je kan eiwit makkelijk in de koelkast bewaren voor 2 dagen in een afgesloten bakje of afgedekt met folie.

Eiwit invriezen
Ga je het eiwit niet gebruiken aankomende dagen? Dan kan je eiwit gemakkelijk invriezen nadat je de eieren hebt gesplitst. Je kan het eiwit bijvoorbeeld invriezen een plastic bakje of zakje. Het is wel aan te raden om er een briefje op te plakken met het aantal eiwitten die je erin hebt gestopt. Zo weet je voor de volgende keer gelijk hoeveel eiwitten erin zitten.

Wil je het eiwit weer ontdooien? Dan kan je deze gemakkelijk een dag van tevoren alvast in de koelkast leggen om rustig te laten ontdooien. Eiwit kan je tot 5 maanden bewaren in de vriezer.

Recepten met overgebleven eiwitten

Inspiratie nodig voor recepten waarbij je het eiwit kan gebruiken? Neem dan vooral een kijkje bij de volgende recepten:

Eigeel over?

Een populair desssert om te maken blijft toch wel de pavlova en merigue. Zeker tijdens de feestdagen of op lekkere zomerse avonden is deze lekkernij erg gewild. Bij het maken van pavlova en meringue heb je vaak wel 4-5 eiwitten nodig. Bij deze recepten houd je dus ook automatisch al zo’n 4-5 eidooiers over. Vaak worden deze eidooiers nog verspild omdat mensen vaak niet weten wat ze er anders nog mee moeten doen.

Gelijk nog een dessert of taart maken is vaak te veel extra werk, maar het fijne is, eigeel kan je in een kleine handomdraai super gemakkelijk nog voor langere tijd bewaren. Dit ook zonder dat je het gelijk hoeft te verwerken in een ander gerecht.

Hoe lang kun je eigeel bewaren?

Eigeel kan je of in de koelkast bewaren voor een paar dagen of je kan ervoor kiezen om het eigeel in te vriezen. Om het eigeel in koelkast te bewaren, leg het eigeel dan in een afgesloten bakje. Als je eigeel in de koelkast legt zonder dat je deze afdekt, dan droogt het eigeel erg snel uit. Het eigeel kan je 2 dagen bewaren in de koelkast. Overgebleven eigeel kan je gemakkelijk gebruiken voor bijvoorbeeld het insmeren van bladerdeeg. Hierdoor krijgt de korst een mooie goudbruine kleur na het bakken.

Eigeel invriezen
Anders dan eiwit heeft eigeel alleen wel 1 extra handeling nodig om het in de vriezer te kunnen bewaren. Als je eigeel in de vriezer wilt bewaren moet je deze eerst mixen met een beetje suiker of zout. Gebruik per 50 g eigeel zo’n 3 gram zout of suiker. Het zout en suiker zorgt ervoor dat er kleinere kristallen ontstaan op het eigeel. Hierdoor blijft de structuur van het eigeel uiteindelijk beter intact als je het eigeel weer ontdooit. Giet na het mixen het eigeel daarna over in bijvoorbeeld een klein plastic zakje of bakje en schrijf er wel even goed op of je deze gemixt hebt met suiker of met zout. Dan kan je daar rekening mee houden voor het recept waar je het eigeel uiteindelijk in gaat verwerken.

Recepten met overgebleven eidooiers

Inspiratie nodig voor recepten waarbij je het eigeel kan gebruiken? Neem dan vooral een kijkje bij de volgende recepten:

 

Liefs,
Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…