Oliebollen bakken
De tijd vliegt voorbij en het einde van 2021 is alweer in zicht! Ondanks alle donkere dagen vind ik de decembermaand toch wel echt een van de leukste maanden van het jaar. Alle huizen die langzaam verlicht worden met lampjes, kerstbomen en kerstdecoratie, zo gezellig! Ook vind ik het altijd leuk hoe de decembermaand in het teken staat van lekker eten. Iets wat natuurlijk ook niet kan ontbreken tijdens deze maand zijn oliebollen! Zodra de oliebollenkraam er staat haal ik gelijk wat oliebollen en begint het echte feestdagen gevoel bij mij. De oliebollenkramen verkopen heerlijke oliebollen, maar weet je wat nog lekkerder is? Huisgemaakte oliebollen! Hoe je deze maakt? Daar zal ik je alles over vertellen.
Tips & tricks voor de perfecte oliebollen
Als je naar recepten gaat zoeken vind je allerlei verschillende bereidingswijzen van oliebollen. Met ei en zonder ei, met melk of met water. Als je eieren gebruikt in het beslag van oliebollen, dan zorgen de eieren voor extra stevigheid in het beslag, maar het is dus niet noodzakelijk om deze te gebruiken. Ook worden oliebollen vaak gemaakt met melk, maar wil je nou graag plantaardige oliebollen bakken, dan kan je de melk ook gemakkelijk vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk of andere plantaardige melk. Wil je graag je oliebollen vullen met rozijnen en ander gedroogd fruit? Laat deze dan eerst voor ongeveer 10 minuten wellen in heet
water. Laat ze vervolgens uitlekken en droog ze met wat keukenpapier. Zorg er ook altijd voor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn als je deze in het beslag gebruikt. Als deze te koud zijn dan zal het deeg minder goed rijzen waardoor de oliebollen minder luchtig zullen zijn. Ook is het belangrijk dat je het deeg vervolgens op een warme plek in huis laat rijzen voor een uur. Als je het deeg laat rijzen op een te koude plek, dan zal je merken dat het deeg minder snel zal rijzen en langer de tijd nodig heeft tot het klaar is om gebakken te worden. Tijdens het bakken van de oliebollen is het belangrijk dat je niet te veel oliebollen tegelijk gaat bakken.
Door te veel oliebollen tegelijk te bakken kan de olietemperatuur snel zakken en gaat de kwaliteit van de oliebollen achteruit. De perfecte oliebol is lekker knapperig van buiten en smeuïg en luchtig van binnen. Oliebollen kan je ook al gemakkelijk een dag van tevoren bakken en op het laatste moment nog even kort verwarmen in de oven of magnetron, maar het lekkerste blijft toch wel die versgebakken oliebollen!
Ben je nog opzoek naar een lekker recept voor oliebollen tijdens de jaarwisseling? Speciaal voor jullie heb ik weer een lekker recept gemaakt. Dit keer een recept voor vegan oliebollen met appel, abrikoos en gember. Het recept kan je hieronder lezen.
Vegan oliebollen gevuld met appel, abrikoos en gember
Ingrediënten voor 24 oliebollen
- 500 ml (amandel)melk
- 500 g bloem
- 7 g gist
- 1 el appelciderazijn
- 150 g gedroogde abrikoos
- 2 kleine appels (of 1 grote)
- 2 cm versgeraspte gember
- Snuf zout
- Zonnebloemolie (om in te frituren)
- Poedersuiker
Zo maak je beslag
Week de abrikoos voor ongeveer 10 minuten in heet water. Schil ondertussen de appels en snij in kleine blokjes. Rasp de gember. Laat de abrikoos uitlekken en dep droog. Snij als laatst ook de abrikoos in kleine stukjes. Verwarm de melk kort in een pan met de appelciderazijn tot deze lauwwarm is. Meng ondertussen de bloem, gist en het zout in een grote kom en voeg hier de lauwwarme melk aan toe. Mix dit geheel tot een glad beslag met een mixer of met een garde.
Voeg als laatst de abrikoos, appel en gember toe aan het beslag en meng nog een keer goed door. Leg een vochtige theedoek over de kom heen en laat het beslag op een warme plek in huis rijzen voor een uur tot het beslag verdubbeld is in grootte.
Het bakken van de oliebollen
Verhit de olie in de (frituur)pan. Als je de olie in een pan verhit, dan kan je dit het beste doen met behulp van een keukenthermometer. Zo kan je de temperatuur van de olie goed in de gaten houden. Verhit de olie tot 180 graden. Het makkelijkste is om een ijsschep te gebruiken om de oliebollen te maken. Dip de ijsschep kort even in de olie en schep daarna het deeg in de ijsschep en laat langzaam in de olie vallen. De gemiddelde tijd om een oliebol te bakken ligt rond de 6 minuten. Ook draaien oliebollen zich als ze goed gemaakt zijn vanzelf om tijdens het bakken. Maar hou dit goed in de gaten om er zeker van te zijn dat ze allemaal mooi egaal
gebakken worden. Haal de oliebollen uit de pan en leg deze in een schaal op keukenpapier om uit te lekken. Het lekkerste is om de oliebollen vers te eten met eventueel een beetje poedersuiker. De oliebollen kan je zo’n 2-3 dagen bewaren. Ook zou je ze goed kunnen invriezen als je dat wilt.
Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling met veel bubbels, oliebollen en gezelligheid!
Liefs,
Cecile