Gratis standaard verzending boven 25€

Lactose- of glutenvrij bakken: a piece of cake!

Wanneer je lactose-intolerant bent of allergisch voor gluten, is dat in het begin wennen; want wat mag je wel eten en wat niet? En kun je die overheerlijke taart of cake nog wel bakken (en eten natuurlijk)? Gelukkig is gluten- of lactosevrij bakken vandaag de dag niet meer zo’n uitdaging. En om het je nog iets gemakkelijker te maken hebben wij een aantal handige tips – en vervangende ingrediënten – op een rijtje gezet.

/medias/HF-Traybake-food3workHres-1-.jpg?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3w1NjE2MjZ8aW1hZ2UvanBlZ3xhRFU0TDJnMk15ODBPRGs0TmpFd01USTRORGc1TkM5SVJsOVVjbUY1WW1GclpWOW1iMjlrTTNkdmNtdEljbVZ6SUNneEtTNXFjR2N8NjU2ZmMwN2M5NDFiYTc3Y2I5MzY2MmY3ZDE1MTBhZTI4MjlhNzQ2NzQ4ZmFlN2IzOWFmNDMyNDRhNzZlZDQzOA

Lactosevrije opties

Lactose-intolerantie betekent overigens niet dat je helemaal geen zuivel meer mag eten of drinken. Veel melkproducten kun je tegenwoordig eenvoudig vervangen door lactosevrije varianten. Let er wel op dat naast koemelk ook geitenmelk en schapenmelk lactose bevatten. Lactosevrije melk is tegenwoordig in alle supermarktkoelingen te vinden. Net als houdbare lactosevrije melk en de biologische variant. Maar er is ook nog variatie in de soorten melk. Genoeg keuze dus! Let wel op als je kiest voor havermelk; deze is niet glutenvrij.

Lactosevrije melk
  • Sojamelk
  • Hazelnootmelk
  • Amandelmelk
  • Rijstmelk
  • Havermelk
Olie in plaats van boter
Net als melk is (room)boter onmisbaar als je aan de slag gaat in de keuken. Maar ook dit product wordt gemaak van koemelk en bevat dus lactose. Wat vaak als alternatief wordt gebruikt om cakes of hartige en zelfs zoete taarten te maken, is olie. Denk aan olijfolie, uiteraard voor de hartige baksels, want anders krijgt het een wat bittere smaak. Kokosolie, rijstolie of arachideolie. Naast dat deze ingrediënten geen lactose bevatten zijn ze ook nog een stuk gezonder. Zelfs als je geen lactose-intolerantie hebt, is dit het proberen waard.

Glutenvrij bakken

Heerlijke tussendoortjes zoals muffins, brownies of een plak cake mag niemand ontnomen worden, toch? Ook als je intolerant of overgevoelig bent voor gluten kun je gelukkig nog steeds genieten van zelfgebakken lekkernijen. Hoe? Kies een meelsoort dat geen gluten bevat.

Glutenvrije meelsoorten

  • Rijstmeel
  • Amandelmeel
  • Maismeel
  • Kokosmeel
  • Kikkererwtenmeel
  • Havermeel (kan sporen van tarwe bevatten. Let erop dat deze 100% glutenvrij is!)
Een smeuïg en luchtig geheel
Het effect van gluten is dat een baksel meer structuur krijgt en daardoor mooi rijst. Glutenvrij meel mist dus dit effect, waardoor een baksel sneller droog van smaak wordt. Je kunt ervoor kiezen om iets meer (¼ deel extra) bakpoeder toe te voegen. Wil je het geheel wat smeuïger maken? Voeg dan, uiteraard afhankelijk van het soort baksel dat je maakt, banaan, zoete aardappel of avocado toe. Bij het maken van glutenvrije cakejes kun je ervoor kiezen om wat eiwitten op te kloppen en die door het beslag te mengen. Hierdoor wordt het beslag lekker luchtig.
Gluten- of lactosevrij bakken kan dus best een uitdaging zijn. Gun jezelf dan ook de tijd om te ontdekken welke ingrediënten bij jou passen op gezondheidsvlak, maar ook wat uiteindelijk voor jou het lekkerste resultaat oplevert.
Succes!