Je eigen jam maken

Ik droom ervan, een grote boomgaard in de achtertuin met verschillende fruitbomen vol met peren, appels en pruimen. En als het tijd is, al het fruit plukken en verwerken in de lekkerste gerechten! Uit een boomgaard komt vaak een grote lading fruit en om het fruit langer te kunnen bewaren wordt er ook vaak jam van gemaakt. Ook al heb ik helaas zelf geen grote boomgaard, ik merk wel dat ik soms te veel fruit in huis heb genomen en dat ik het moeilijk op kan krijgen voordat het fruit niet meer goed is. Een hele eenvoudige en lekkere oplossing is om jam te maken van al je overgebleven fruit. Het leuke is ook dat je op deze manier het hele jaar lang kan genieten van je favoriete zomerse fruit zoals perzik, pruimen en vijgen.

Voordat je jam gaat maken is het belangrijk om een paar dingen in huis te hebben. Allereerst heb je glazen potten of weckpotten nodig om de jam in te bewaren. Ik bewaar vaak oude jam potten en maak die helemaal schoon om ze daarna weer te gebruiken voor mijn eigen jam. Ook kan je weckpotten kopen met rubberen ringen. Voordat je gaat beginnen is het ook erg belangrijk om de potten te steriliseren. Doe je dit niet van tevoren dan is er een grote kans dat je jam niet lang goed blijft en snel gaat bederven. Met steriliseren verhit je namelijk de potten en deksels tot een hoge temperatuur waardoor de potten brandschoon worden en alle bacteriën verdwijnen. Weet je niet zeker hoe je de potten het beste kan steriliseren? Ik zal het je stap voor stap uitleggen.

Potten steriliseren
Er zijn verschillende manieren om potten te steriliseren, maar ik zal jullie een manier uitleggen die ik zelf ook altijd gebruik. Voor deze manier heb je een grote soeppan nodig en een schone theedoek.

 1. Maak eerst de potten en deksels goed schoon met water en een beetje zeep en droog ze daarna
  weer af.
 2. Zet de potten daarna rechtop in de pan en giet hier lauwwarm water overheen tot ze helemaal
  onder water staan. Breng daarna het water langzaam aan de kook en laat het water voor zo’n 10
  minuten koken.
 3. Haal de potten voorzichtig uit de pan met bijvoorbeeld een grijptang en zet ze op de schone
  theedoek.
 4. Herhaal dit proces daarna ook met de deksels.
 5. Je potten zijn nu klaar om gevuld te worden met de jam.

Jam maken
Nu je potten helemaal schoon en klaar zijn om gebruikt te worden kan je beginnen met het maken van de jam! Ik heb voor jullie twee verschillende recepten uitgeschreven met mijn favoriete fruit: perzik en pruimen. Je kan in de recepten ook de perzik en de pruimen vervangen door ander fruit, alles kan! Ga ook eens lekker experimenteren met het toevoegen van verschillende kruiden en specerijen, dit maakt je jam extra lekker! Om jam te maken wordt er vaak geleisuiker gebruikt. De suiker zorgt ervoor dat de jam langer goed blijft. Er zijn verschillende geleisuikers te koop, maar ik vind zelf de halfzoete geleisuiker het lekkerst. Deze is iets minder zoet dan de normale geleisuiker, omdat er minder suiker in de jam gaat. Maar mocht je van wat zoeter houden, dan kan je ook de normale geleisuiker gebruiken. Bij de normale geleisuiker gebruik je 1 kg suiker per 1 kg fruit.

Perzik jam met citroen en sinaasappel
Ingrediënten voor 4 potten

 • 1 kg perziken
 • 1 citroen (rasp en sap)
 • 1 sinaasappel (alleen schil)
 • 400 g geleisuiker (halfzoet)

Bereidingswijze

 1. Was de perziken onder de kraan en boen ze goed schoon. Snijd ze nu in kleine blokjes en mix samen met de citroen (rasp en sap) en sinaasappelrasp in een grote pan.
 2. Voeg de suiker toe en breng daarna de pan langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het geheel voor 1 minuut doorkoken.
 3. Als je de jam fijner wilt hebben kan je het geheel iets fijner pureren tot je de juiste textuur hebt. Giet nu de jam over in de potten en doe de deksel op de potten. Zet ze daarna ondersteboven voor zo’n 5 minuten zodat de potten vacuüm trekken.
 4. Bewaar de jam op een koele en donkere plek.

Pruimenjam met gember en kaneel
Ingrediënten voor 4 potten

 • 1 kg pruimen
 • 2 el gember rasp
 • 1 el kaneel
 • 400 g geleisuiker (halfzoet)

Bereidingswijze

 1. Was de pruimen onder de kraan en boen ze goed schoon. Snijd ze nu in kleine blokjes en mix samen met de geraspte gember en kaneel in een grote pan.
 2. Voeg de suiker toe en breng daarna de pan langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het geheel voor 1 minuut doorkoken.
 3. Als je de jam fijner wilt hebben kan je het geheel iets fijner pureren tot je de juiste textuur hebt. Giet nu de jam over in de potten en doe de deksel op de potten. Zet ze daarna ondersteboven voor zo’n 5 minuten zodat de potten vacuüm trekken.
 4. Bewaar de jam op een koele en donkere plek.

Ja echt, zo gemakkelijk is het maken van je eigen jam! De jam die je gemaakt hebt kan je lekker op je brood eten, tussen huisgemaakte scones smeren of je kan het gebruiken om je eigen stapeltaart mee te vullen. Ook maak ik altijd wat extra jam om cadeau te geven aan vrienden en familie. Het is iets kleins, maar zo leuk om cadeau te geven! Deze winter ga ik ook zeker weer lekkere peren jam maken. Ik ben benieuwd naar jullie variaties!

Liefs, Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…