Zelf vanille extract maken

Één van de ingrediënten die erg populair is in bakken, is vanille. Je hebt het daarom ook vast al vaak voorbij zien komen in bakrecepten, vanille extract. En geen wonder dat het zo vaak gebruikt wordt, want vanille extract is een echte smaakmaker in jouw baksels! Vanille staat in het algemeen bekend om een duur product die je misschien niet dagelijks in je winkelmandje zal leggen. Ook als je opzoek bent naar vanille extract zou je misschien afgeschrikt worden van de hoge prijs en za je eerder gaan voor de vanille aroma die ernaast in het schap ligt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? In deze blog vertel ik je alles over vanille extract en waarom het zo leuk en lekker is om zelf te maken!

Het verschil tussen vanille aroma en vanille extract is eigenlijk niet heel ingewikkeld. Vanille extract is vaak 3 à 4 keer zo duur als vanille aroma en misschien verleidelijk om als alternatief te gebruiken. Toch zegt de prijs  eigenlijk al genoeg en laat het zien dat de kwaliteit van vanille extract veel hoger ligt dan de aroma. Bij vanille aroma wordt er namelijk geen echte vanille gebruikt maar wordt de geur en smaak kunstmatig nagemaakt. Bij vanille extract is er echt een extract gemaakt op basis van vanille peulen, waardoor je uiteindelijk een sterkere en pure vanillesmaak overhoudt.

Als je erg van bakken houdt is het zeker aan raden om lekker je eigen vanille extract te maken. Het is een stukken goedkoper dan in de supermarkt en het is ook nog eens leuk en makkelijk om te doen. En hoe leuk is het om te vertellen dat de taart ook nog eens is gemaakt met je eigen extract? Voor het maken van vanille extract heb je twee ingrediënten nodig, wodka (of een andere neutrale sterke drank) en vanille peulen. Het enige wat je daarnaast nodig hebt is een glazen flesje om het in te bewaren en een klein beetje geduld. Het maken van je extract is zo gedaan, maar daarna moet je wel nog even twee maanden geduld hebben voordat je het kan gebruiken. Pas na twee maanden is de smaak namelijk echt goed ingetrokken en komt de smaak goed naar voren in je baksels.

Basis van vanille extract
Ingrediënten voor 500 ml vanille extract

  • 500 ml wodka
  • 3-5 vanille peulen (afhankelijk van de grootte van de peulen)

Bereidingswijze

  1. Steriliseer de fles die je gaat gebruiken voordat je ze vult met de wodka. Steriliseren kan je doen door bijvoorbeeld de flesjes in een pan te leggen. Giet hier heet water overheen en breng de pan met water daarna langzaam aan de kook. Laat de flesjes daarna nog zo’n 10-15 minuten in de pan liggen en haal ze er daarna voorzichtig uit.
  2. Snij de vanille peulen half in met een scherp mes zodat het merg vrijkomt en daardoor uiteindelijk de vanillesmaak goed vrij kan komen in de fles. Stop de vanille peulen daarna in de fles die je wilt gebruiken.
  3. Giet de wodka in de fles tot dat deze helemaal gevuld is en sluit de fles daarna af.
  4. Bewaar de fles op een donkere en koele plek voor minstens twee maanden voordat je deze wilt gebruiken.

Leuke variaties
Naast vanille extract kan je ook andere extracten maken om mee te bakken. Ik maakte bijvoorbeeld ook een citroen en sinaasappel extract. Snijd hiervoor de schil van de citroen, sinaasappel of bijvoorbeeld ook limoen met een schilmesje en stop deze in een gesteriliseerde glazen fles. Zorg er wel voor dat je niet te veel wit van de schil mee schilt, hierdoor kan de schil sneller gaan schimmelen in de fles. Per 500 ml wodka gebruikte ik de schil van 1  citroen of 1 sinaasappel. Voor een limoen zou je bijvoorbeeld de schil van twee limoenen kunnen gebruiken.

Het is dus eventjes geduld hebben en het blijft een kleine investering in het begin, maar het is zeker de moeite waard om je eigen extracten te maken! Met 500 ml extract kan je zeker wel even vooruit met bakken en na het  proberen van je eigen extract zal je denk ik niet zo snel meer teruggaan naar het gebruiken van de aroma’s. Ik ben benieuwd naar jullie eigen variaties en kan niet wachten om te zien wat jullie ermee gaan bakken!

Liefs, Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…