Gratis standaard verzending boven 25€

Ijs maken zonder ijsmachine

Het is alweer juni! De maand waarin officieel de zomer weer begint, zo fijn! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als het zonnetje schijnt, dan kijk ik altijd mijn vriend weer aan en zeg ik: ‘zullen we nog gezellig even een rondje lopen na het eten? Dat leuke rondje die toevallig ook langs de ijssalon komt?’ 9 van de 10 keer krijg ik hem wel overtuigd en gaan we weer zo’n heerlijk roomijs halen, echt genieten vind ik dat! Ik ben zo dol op roomijs en heb ook afgelopen jaar online ook veel gekeken naar mooie ijsmachines. Want hoe leuk is het wel niet om zelf ijs te maken? Het enige wat mij eigenlijk tegenhield was dat ik dacht, tja waar ga ik die machine dan weer laten in mijn huis? Ze hebben tegenwoordig ook echt prachtige designs van ijsmachines, maar toch is het natuurlijk weer een extra apparaat naast de gehele keukenmachine collectie die al in de keuken staat. Herkenbaar? Geen probleem, want ijs maken kan dus ook heel gemakkelijk zonder ijsmachine.

/medias/IMG-9901-2-scaled.png?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3w1Nzg2ODZ8aW1hZ2UvcG5nfGFEVTRMMmhsTUM4ME9UQTBNRFkwTWpjMk9Ea3lOaTlKVFVkZk9Ua3dNUzB5TFhOallXeGxaQzV3Ym1jfDUwMTlkNTllYWYzM2Q3MWEyMjc2N2MyODMxMjdjZjBjZmQwYTYyOTNhYWFmYmM1Mzg4ZTVkZmI0ZDUwNDUyN2I

Hoe maak je ijs?

Ik ging mij afgelopen tijd eens even verder verdiepen in het proces van ijs maken en zag zo veel lekkere recepten voorbijkomen waarin werd beschreven dat ijs maken ook zeker kan zonder ijsmachine. Ik ben gelijk de keuken ingedoken en heb hiermee geëxperimenteerd. Ik kwam tot de conclusie dat er een basisrecept is waarmee je eigenlijk heel gemakkelijk zelf roomijs kan maken zonder ijsmachine. Namelijk:

Basisrecept voor 1 liter roomijs zonder ijsmachine
  • 500 g slagroom
  • 1 blik gecondenseerde melk (397 g)
  1. Klop de slagroom op met een keukenmachine of mixer. Voeg de gecondenseerde melk toe en mix deze voorzichtig door de slagroom met behulp van een spatel tot een glad geheel. Voeg extra garnering en smaken toe naar wens.
  2. Stort het mengsel in een ijsbak, cakevorm of bijvoorbeeld ovenschaal en zet deze afgedekt in de vriezer voor minimaal 8-10 uur.
Wil je bijvoorbeeld graag vanille ijs maken? Dan kan je door het mengsel nog de vanille uit 1 vanille peul toevoegen. Of toch liever mango ijs maken? Voeg dan bijvoorbeeld mango compote toe aan het roommengsel. Je kan echt alle kanten op met deze twee basis ingrediënten van slagroom en gecondenseerde melk. Naast slagroom, kan je ook nog een deel vervangen door bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Hierdoor krijg je meer een yoghurt roomijs. Ook kan je bijvoorbeeld nog roomkaas toevoegen die ook in cheesecakes wordt gebruikt. Hierdoor kan je verschillende soorten cheesecake roomijs maken, zo lekker!

Met dit basisrecept voor roomijs ben ik ook verder aan de slag gegaan en heb ik twee heerlijke recepten ontwikkeld, namelijk:

Roomijs met huisgemaakte lemon curd en French meringue
Cheesecake ijs met bastogne, kersen compote en witte chocolade

Bij het ijsrecept met lemon curd zou je ook nog kunnen varieren met een andere curd. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappel-, frambozen- of bloedsinaasappelcurd, alles kan! Ook bij het cheesecake ijs recept kan je eindeloos varieren met andere koekjes of bijvoorbeeld frambozen, mango of aardbeien compote.

Ik denk dat ik vanaf nu standaard een bak met ijs in de vriezer ga leggen. Mocht mijn vriend toch eens weigeren om naar de ijssalon te lopen dan is dat ook helemaal niet zo erg meer. Huisgemaakt ijs is ook echt een feestje! Ik hoop dat jullie ook lekker aan de slag kunnen met dit basisrecept voor roomijs en ben benieuwd naar jullie suggesties voor andere lekkere smaakcombinaties om eens uit te proberen. Geniet van de zomer allemaal!

Liefs,
Cecile