IJs maken met het ijs accessoire voor op de Kenwood keukenmachine

/medias/IMG-9922-2-scaled-1-.jpg?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3wzMzQ0MzV8aW1hZ2UvanBlZ3xhREl3TDJnd055ODBPRGs0TmpFd05URTROREk0Tmk5SlRVZGZPVGt5TWkweUxYTmpZV3hsWkNBb01Ta3VhbkJufDQ3Yzk0ODM5ZTYxY2M1YTk3NjI4YzQ5NzZlNzEyYjcxNDczZjMxNjJkYjg5ZWQ1MzgwMDEyZjlmN2JmYTlkOTY
Wat is er nou lekkerder dan thuis je eigen Italiaanse roomijs maken? Het klinkt misschien ingewikkeld om je eigen roomijs te maken, maar met de ijs accessoire van Kenwood maak je binnen een handomdraai het lekkerste roomijs. En dat ook nog eens gewoon thuis in je eigen keuken, zonder dat je een speciale grote ijsmachine hoeft te kopen, ideaal!

Een paar weken geleden schreef ik al een blog over het maken van ijs zonder ijsmachine. Ijs maken zonder ijsmachine gaat ook goed, maar met het hulpstuk voor op de Kenwood keukenmachine gaat het ijs maken nog extra snel en wordt het ijs ook extra lekker en romig! Benieuwd naar hoe je ijs maakt met deze ijs accessoire van Kenwood? In deze blog vertel ik je alles over het ijs maken met een ijsmachine!

Hoe werkt de dessertmaker van Kenwood?

1_KW_PS_KAX71.000WH_Frozen_Dessert_Maker (1).jpg 1_KW_PS_KAX71.000WH_Frozen_Dessert_Maker (1).jpg
De dessertmaker van Kenwood is ideaal om roomijs, softijs of bijvoorbeeld frozen yoghurt te maken, alles kan! De dessertmaker is eigenlijk een extra kom die je vastzet op de mengkom van je Kenwood keukenmachine. Dit accessoire moet je alleen voordat je ijs wilt maken minimaal 24 uur van tevoren in de vriezer zetten, zodat de vrieskom volledig kan bevriezen. Als de vrieskom niet volledig bevroren is vanbinnen, dan zal het ijs maken minder goed of niet lukken. Als je de kom 24 uur in de vriezer hebt gezet, dan kan het ijsmengsel in de kom en kan het ijs maken beginnen!

Hoe maak je ijs?

Nu je weet hoe de dessertmaker van Kenwood werkt, is het natuurlijk van belang hoe je het ijs mengsel klaarmaakt. Er zijn vele verschillende manieren om ijs te maken. Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat voor soort ijs je wilt maken. Roomijs bestaat bijvoorbeeld vaak uit melk, room, suiker en eigeel. Daarnaast zou je ook bijvoorbeeld sorbetijs kunnen maken wat weer bestaat uit water, suiker en vers fruit, dus zonder melk room en eieren. Eigeel wordt eigenlijk alleen gebruikt in ijs waar zuivelproducten aan zijn toegevoegd. Door het eigeel kan het ijs goed binden en ontstaan er geen ijskristallen in het ijs. Ook zorgt eigeel ervoor dat het ijs vetter, romiger en zachter van structuur wordt. Mocht je ijs willen maken zonder eieren, dan moet je dus alleen zorgen dat je een ander soort bindmiddel toevoegt aan het mengsel zodat je uiteindelijk romig en zacht ijs krijgt.

Voor deze blog gebruik ik als uitgaanspunt een basisrecept voor vanille roomijs en zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je dit kan maken met het ijs accessoire van Kenwood. Om te beginnen, wat heb je nou qua ingrediënten nodig voor vanille roomijs?

Recept voor zelfgemaakt vanille roomijs

Basisrecept voor 1 liter vanille roomijs met het ijs accessoire van Kenwood
  • 300 ml melk
  • 200 ml volle slagroom
  • 4 eidooiers
  • 1 vanille peul
  • 120 g suiker
  1. Zorg er allereerst voor dat de vrieskom van de dessertmaker van Kenwood minimaal 24 uur van tevoren in de vriezer heeft gelegen voordat je ijs wilt gaan draaien.
  2. Voor vanille roomijs maak je eerst een custard. Meng voor de custard de melk en de slagroom in een kleine pan en breng dit langzaam aan de kook samen met het merg van de vanille peul samen met de overgebleven vanillepeul. Scheid ondertussen het eigeel van het eiwit (bewaar het eiwit in de koeling of vriezer voor een ander dessert of taart) en mix het eigeel met de suiker zodra het roommengsel kookt. Voeg nu al roerend voorzichtig het roommengsel toe aan de eidooiers en mix tot een glad geheel. Verwijder de vanille peul uit het mengsel. Giet nu het gehele mengsel terug in de pan en zet op een laag pitje. Blijf goed roeren tot het mengsel iets dikker van structuur wordt, maar let op! Zorg er wel voor dat het mengsel niet boven de 85 graden komt. Dit kan je het beste tussendoor meten met een keukenthermometer.
  3. Giet de custard over in een kom en laat voor minimaal 4 uur afkoelen in de koelkast. Ook kan je de custard al een dag van tevoren maken, dan weet je zeker dat deze goed afgekoeld is voordat je er ijs van gaat maken.
  4. Haal vervolgens de dessertmaker van Kenwood uit de vriezer en bevestig deze op je Kenwood keukenmachine. Zet de stand op minimum en voeg al draaiend de custard toe. Laat de keukenmachine draaien op de laagste stand tot het ijs de juiste structuur heeft. Dit duurt zo’n 30-45 minuten.
  5. Serveer het ijs direct of bewaar in een luncht dichte bak in de vriezer. Maak de dessertmaker goed schoon en zet weer terug in de vriezer voor de volgende keer.

Smaakvariaties

Als combinatie op bovenstaand recept heb ik bijvoorbeeld zelf nog passievrucht en witte chocolade toegevoegd aan het vanille-ijs.
  • Voor passievrucht ijs zou je bijvoorbeeld 3-4 verse passievruchten kunnen toevoegen of je kan passievrucht uit de vriezer gebruiken. Voeg dit toe nadat je de custard hebt gemaakt.
  • Om chocolade ijs te maken kan je bijvoorbeeld de chocolade smelten in de pan samen met de slagroom en melk of je kan fijngesneden chocolade toevoegen als extra bite in het ijs. Wil je een chocolade smaak door het ijs verwerken, dan zullen wel de verhoudingen van het room en de suiker anders worden doordat er in de chocolade ook room en suikers zitten. Probeer vooral verschillende verhoudingen uit en kijk wat jij het lekkerst vindt. Zelf heb ik voor dit recept 100 g fijngesneden witte chocolade toegevoegd. Deze heb ik nadat het ijs de juiste structuur had, toegevoegd aan de kom en nog even mee laten draaien.
Ben je benieuwd geworden naar de ijs accessoire van Kenwood? Via deze link zou je de dessertmaker van Kenwood kunnen bestellen. Met de hittegolf aankomende weken ga ik zeker nog vele smaken uitproberen. Ik ben benieuwd naar jullie favoriete smaak om te maken!

Liefs,
Cecile