Het maken van je eigen vlierbloesemsiroop
Hoe leuk is dat? Je stapt op je fiets, je gaat een lekker stukje rondfietsen in de omgeving en onderweg pluk je in het wild een paar van die mooie bloesem van de vlierstruik om daar thuis je eigen siroop van te maken. Ik vind het echt geweldig en kijk er elk jaar weer naar uit om op pad te gaan als de vlierbloesem weer in bloei staat. Ik maak vaak een hele boel siroop en giet deze over in kleine en grote flesjes en geef ze dan vaak ook als cadeau aan vrienden en familie. Ik gebruik ze zelf veel om er limonades van te maken, voor cocktails en natuurlijk heerlijk voor het bakken! In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je van vlierbloesem je eigen siroop maakt. Daarnaast deel ik nog een heerlijk recept voor een taart met vlierbloesem, zo kan je meteen je siroop uitproberen!
Waar vind je eigenlijk vlierbloesem?
En hoe kan je deze herkennen? Vlierbloesem groeit vaak van mei tot juni, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit jaar is het in mei vrij koud geweest, dus merk je ook dat de vlierbloesem dit jaar veel later in bloei is gekomen dan andere jaren. Als de vlierbloesem in bloei staat is het ook verstandig om niet te lang te wachten met plukken van de schermen, dit omdat de bloesem vaak maar een paar weken in bloei staan, ook afhankelijk van het weer. Vlierbloesem zijn struiken van zo’n 3 tot 10 meter hoog en ze kunnen echt op allerlei verschillende plekken groeien. In parken, langs het water, maar ook gewoon op straat in een woonwijk. Zoek van tevoren goed op hoe de vlierbloesem struiken eruitzien, als je ze eenmaal kan herkennen zie je ze ineens overal om je heen groeien. De bloesem kan je herkennen aan de witte bloementjes die als een soort scherm groeien. Kijk bij het plukken ook goed dat je alleen de schermen plukt die helemaal in bloei staan, deze geven de meeste smaak af.
Bereidingswijze
Ingrediënten voor 3 liter
- 3 liter water
- 10-15 vlierbloesem schermen
- 2 citroenen
- 1 kg rietsuiker
Voor het maken van 3 liter siroop gebruik ik altijd zo’n 10-15 vlierbloesem schermen. Als je weer thuis bent gekomen na het plukken van de vlierbloesem, schud de schermen even uit om overbodige beestjes uit de bloemen te schudden. Was de vlierbloesem nooit af met water, hierdoor gaat een groot gedeelte van de smaak verloren. Verwijder daarna de groene takjes die aan de schermen zitten en verzamel alle bloemetjes in een grote glazen pot. Ik gebruik hiervoor een glazen voorraad pot van 3 liter, maar je kan ook altijd grotere of kleinere potten gebruiken, net hoeveel siroop je zou willen maken. Giet de pot helemaal vol met water en voeg nog schijfjes citroen toe van 2 citroenen. Sluit de pot en zet deze op een koele plek voor 24 uur zodat de vlierbloesem goed in het water kan trekken. Na 24 uur, leg een schone theedoek op een grote hoge pan en giet hier het water doorheen. Door het gebruik van een theedoek wordt het water goed gezeefd en komen er geen overbodige restanten terecht in het water. Giet de suiker in de pan en breng het water al roerend langzaam aan de kook. Als het water kookt, laat het dan nog zo’n 3 minuten doorkoken en zet daarna het vuur uit. Giet vervolgens de siroop over in gesteriliseerde flesjes.
Bovenstaand recept kan je ook zelf nog altijd aanpassen. Ik gebruik namelijk graag rietsuiker voor vlierbloesemsiroop, maar ook zou je bijvoorbeeld kristalsuiker kunnen gebruiken. Bij rietsuiker krijg de siroop een lichtbruine kleur, waarbij de siroop met kristalsuiker lichter van kleur zal blijven. Ook kan je de hoeveelheid suiker aanpassen. Vaak wordt er nog meer suiker toegevoegd aan siroop, maar zelf gebruik ik altijd liever iets minder suiker. Wel heeft suiker een invloed op de houdbaarheid van de siroop. Hoe minder suiker erin zit hoe minder lang de siroop goed zal blijven.
Ben je ook benieuwd geworden naar een lekker bak recept met vlierbloesem? Ik bakte een heerlijke frisse zomerse taart met vlierbloesem, citroen en mascarpone. Hier kan je het recept vinden. Ik hoop dat jullie het plukken van vlierbloesem net zo leuk gaan vinden als ik en dat jullie er heerlijke taarten mee kunnen gaan bakken!
Liefs,
Cecile