Het maken van je eigen speculaaskruiden

Je ziet ze alweer een tijdje in de schappen liggen, de enige echte kruidnoten! 5 december komt ook weer steeds dichterbij en dat is natuurlijk de perfecte gelegenheid om weer aan de slag te gaan met de lekkerste speculaas baksels! Er zijn zo veel leuke en lekkere recepten te bedenken met speculaaskruiden, zoals een kruidnoten tiramisu, brownies met kruidnoten, een cheesecake met speculaasbodem of een lekkere kruidencake met je eigen gemaakte speculaaskruiden. De speculaaskruiden worden ook vaak verkocht als koekkruiden, maar goed om te weten dat deze twee kruidenmengsels in basis hetzelfde zijn.

Speculaaskruiden zijn goed te koop in de supermarkten, maar het is natuurlijk nog veel leuker om je eigen speculaaskruiden te maken! De basis van deze kruidenmix is een mengsel van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Naast deze kruiden kan je ook nog experimenteren met andere kruiden en bijvoorbeeld anijszaad, piment, korianderzaad, witte peper en gember toevoegen. Om speculaaskruiden te maken is dus echt supermakkelijk, het enige wat je hoeft te doen is de gemalen kruiden bij elkaar te mixen en verder op smaak te maken tot jij helemaal tevreden bent met je eigen kruidenmix.

Wat ik een lekkere combi vindt? Als ik zelf speculaaskruiden maak dan meng ik de kruiden als volgt:

Een basis van speculaaskruiden

Ingrediënten voor 1 klein bakje

  • 9 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl piment
  • 2 tl kruidnagel
  • 2 tl nootmuskaat

Niet zo’n zoetekauw? Naast alle zoete baksels die je kan maken met speculaaskruiden kan je deze kruiden ook heel goed toevoegen aan hartige recepten. Denk maar aan een heerlijke Indische curry of een hartige taart. Met deze kruidencombinatie kan je je hartige gerecht in een handomdraai een bijzondere twist geven.

Ben je ook nog opzoek naar een leuk cadeautje om te geven met sinterklaas? Het is leuk om eens een grote voorraad van je speculaaskruiden te maken en te verdelen over kleine weckpotjes. Je kan hier ook een leuk touwtje om binden en een kaartje aan maken waar je de ingrediënten van jouw kruidenmix opschrijft. Ook kan je daar nog een leuk recept bijvoegen  van bijvoorbeeld huisgemaakte kruidnoten die ze kunnen maken met de speculaaskruiden. Een superleuk en origineel cadeau!

En nog een kleine tip.

Als je opzoek bent naar grotere hoeveelheden van deze kruiden, dan kan je die vaak goed kopen bij een lokale toko of buitenlandse supermarkt.
Voor mij is het alweer tijd om terug de keuken in te gaan, volgens mij is er weer een nieuwe lading kruidnoten klaar om uit de oven te halen! Zo lekker al die verse geur van kruidnoten door het hele huis, echt genieten!
Liefs,
Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…