Gratis standaard verzending boven 25€

Het kopen van een keukenmachine: waar moet je op letten?

Een keukenmachine schaf je niet zomaar aan. Naast dat deze apparaten aardig wat geld kosten, is er ook nog veel verschil in de soort machine. Dus waar begin je met zoeken? En vooral: waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe keukenmachine? Om het je gemakkelijker te maken hebben wij een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet!

/medias/3813-37788workHres-1-.jpg?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3wzMTE1Njl8aW1hZ2UvanBlZ3xhRGhsTDJnM01DODBPRGs0TmpFd01UWTBOVE0wTWk4ek9ERXpYek0zTnpnNGQyOXlhMGh5WlhNZ0tERXBMbXB3Wnd8OTE3YTFlMzM1OTI2NzNhNjk1OTMwMzllOWY4MDdjMmMwMDk5ZGEzZGRhNzgxYmM3ZjcxNjExZTMzZTg1MzgxZA
Een keukenmachine mag eigenlijk niet ontbreken voor wie graag in de keuken staat. Maar bedenk allereerst, waar wil ik mijn keukenmachine voor gebruiken. Maak je graag smoothies of drankjes? Misschien babyhapjes? Dan heb je aan een blender waarschijnlijk al voldoende. Bak je af en toe een cake? Dan volstaat een hand- of staafmixer ook. Voor het snijden van groenten kun je weer beter kiezen voor een foodprocessor. Kortom: een keukenmachine schaf je aan voor het grotere werk én dus om al bovenstaande functies toe te kunnen passen en combineren. Dus klop, kneed, snijd, mix, blend en pureer erop los. En dat alles met één apparaat.

Powerrrrr!

Allereerst: het vermogen oftewel het wattage van het apparaat. Heel belangrijk! Hoe krachtiger de motor, hoe minder moeite deze heeft bij het verwerken van de ingrediënten. Vooral voor het kneden van deeg is een goed vermogen van belang. De motor van de keukenmachine bepaalt het vermogen en het aandrijfpunt (waar je de kom, blender of foodprocessor op plaatst) geeft het vermogen af. Dit wordt aangejaagd door het koppelstuk. De koppeling regelt naar verhouding of een machine snelheid of kracht nodig heeft. Afhankelijk van de taak die moet worden uitgevoerd. De specificaties van wat een apparaat aankan, vind je vaak op de onderkant. Kom je er niet uit of twijfel je over het juiste vermogen? Laat je dan goed informeren!

Mengkom en accessoires

Je hebt groot, groter, grootst. Dat geldt ook voor de mengkom van het apparaat. De inhoud van de kom bepaalt hoe groot de gerechten zijn, die je kunt maken. Zo zijn de mengkommen van drie liter goed voor kleine huishoudens (1-3 personen). Bak of kook je vaak voor een groter gezelschap? Dan moet je daar ook je mengkom op aanpassen. Een keukenmachine gaat jaren mee, dus het is zonde als je deze na een korte periode alweer moet inwisselen. Denk dus aan de lange termijn! Eventueel later een grotere mengkom aanschaffen wordt lastig. De apparaten zijn vaak gemaakt op één maat. Kleinere gerechten maken in een grotere kom, kan natuurlijk wel!

Waar je veelal bij de meeste keukenmachines elk patisserie-onderdeel opnieuw moet instellen, hebben de Kenwood keukenmachines het voordeel dat je de accessoires maar een keer – en allemaal apart – op de juiste hoogte hoeft in te stellen. Wel zo fijn als je brood gaat kneden, dat de deeghaak ver genoeg in de kom komt, maar niet over de bodem schraapt. Maak je mousse of room? Dan wil je dat de flexiklopper juist wel de bodem raakt om alles zo goed mogelijk te kunnen mengen. Kortom: het apart afstellen van deze accessoires is een plus!

Sommige keukenmachines hebben ook een spatscherm. Super handig zodat je niet steeds je hele keuken hoeft te poetsen na het knutselen in de keuken. Op de spatdeksel zit vaak een vulopening, ideaal zodat je tijdens het mixen toch ingrediënten kunt toevoegen zonder de machine te openen.

Snelheid, pulse en slow start

Qua snelheid is het vrij simpel: hoe meer standen, hoe meer mogelijkheden. De meeste keukenmachines hebben gemiddeld drie standen. Maar de overgang is hierin vaak hoog, waardoor niet elk recept zich hiervoor leent. Ga je een kwaliteitsklasse omhoog? Dan kun je vaak kiezen uit minstens twaalf standen. Ben je van plan om ook ijs te crushen? Kijk dan of de keukenmachine een pulse-functie heeft. Deze functie vind je vooral op machines met een hoog aandrijfpunt, waar je een blender op kunt plaatsen. Laat je de machine vaak meteen op maximaal vermogen draaien? Dan is een ‘slow-start’ functie heel erg handig. Wel zo fijn dat het apparaat de snelheid langzaam opbouwt, zodat de ingrediënten ook in de mengkom blijven zitten.

Het oog wil ook wat!

Last but not least en misschien niet voor iedereen even belangrijk; maar let op de uitstraling van het apparaat. Het oog wil immers ook wat. Een keukenmachine krijgt toch vaak een prominente plek op het aanrechtblad. Past het niet binnen het interieur? Of wil je het apparaat uit het zicht? Zorg dan voor een grote kast waar je de keukenmachine netjes kunt opbergen. Is dat ook opgelost!

Twijfel je toch nog? Maak gebruik van onze keuzehulp en ontdek wat voor jou de ideale keukenmachine is!