Gezond genieten in januari

Een maand vol goede voornemens en het begin van een frisse start van een nieuw jaar. Na een maand gevuld met oliebollen, kerstkransen en avonden rollend naar bed, staat januari vaak in het teken van gezondheid en bijkomen na al dat lekkere eten. Nu hoef je niet gelijk te stoppen met al dat lekkers bakken, want bakken kan ook natuurlijk ook gezond! Hierdoor kan je het begin van het jaar goed beginnen en gezond blijven genieten.

Een aantal tips
In deze blog geef ik jullie graag een aantal tips over producten die je makkelijk kan vervangen om zo heerlijke gezonde baksels te maken. Vaak worden er in taarten en cakes bijvoorbeeld veel suikers gebruikt, in het beslag, maar ook in de topping. Nu maakt suiker je baksels vaak extra lekker, maar ik wil jullie graag laten zien en proeven dat je suiker heel gemakkelijk kan vervangen door natuurlijke suikers. Door natuurlijke suikers toe te voegen heb je al snel geen extra suiker meer nodig en kan je daardoor gemakkelijk gezondere taarten bakken zonder dat je de zoete smaken mist.

Als ik zelf wat gezonder wil bakken dan gebruik ik vaak dadels, bananen en honing om de suiker te vervangen. Om vegan baksels te maken vervang ik dan de honing voor ahornsiroop, agave siroop of maple syrup. Dadels kan je op veel verschillende manieren gebruiken. Je kan ze bijvoorbeeld in het beslag van je bananenbrood mengen om het zo zoeter te maken. Ook kan je ze ook goed gebruiken om een bodem mee te maken voor je taart. Dit laat ik ook zien in het recept van de ‘Raw Carrot Cake’ die ik voor jullie heb gemaakt. Dadels zijn vrij plakkerig van structuur en daardoor erg handig voor het maken van bodems. Door ze fijn te snijden in een foodprocessor met wat meel of bloem krijg je al snel een mooi deeg voor een bodem. Om het extra lekker te maken voeg ik vaak nog smaakmakers toe aan het deeg zoals noten en kokos. Deze bodem met dadels maakt de taart gelijk al wat zoeter en dit laat ook zien dat je niet altijd boter hoeft te gebruiken om een bodem te maken.

Boter wordt natuurlijk sowieso vaak gebruikt in taarten en cakes. Boter blijft een heerlijke smaakmaker en zorgt voor mooie structuren, maar als je nou iets gezonder wilt bakken dan kan je boter ook altijd vervangen door bananen, kokosolie, appelmoes (zonder suiker) of dadels. In de twee recepten die ik voor jullie heb gemaakt, heb ik ook twee verschillende crème’s gemaakt die je als topping kunt gebruiken voor taarten en cakes. Als je volle kokosmelk uit blik koopt en je zet het daarna voor minimaal een uur in de koelkast, dan kan je de bovenste verharde laag van de kokosmelk heel goed gebruiken als vervanger voor bijvoorbeeld een botercrème. Om dit te maken mix je de verharde kokosmelk kort met een mixer tot een luchtige crème. Deze crème kan je als basis gebruiken en nog meer smaken naar keuze toevoegen, zoals vanille, citroen of cacao. Bij het recept van de ‘Raw Carrot Cake’ voegde ik ook nog geweekte cashewnoten toe. Door de cashewnoten krijg je meer de structuur van een cheesecake. Je kunt deze basis dus ook goed gebruiken als vulling van je taart.

Er zijn zó veel leuke variaties mogelijk om gezonder te bakken. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en dat jullie heerlijk kunnen gaan genieten van deze twee recepten die ik voor jullie heb gemaakt.

Ontdek mijn recepten: 

Klik hier voor de Courgette cake met citroen en blauwe bes en hier voor de Vegan carrot cake taart.

Groetjes, Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…