Barbecue broodjes

Zijn jullie ook zo dol op barbecueën? Gezellig met vrienden, lekker eten en hopelijk natuurlijk dat fijne zonnetje erbij. Ik denk dat een van de populairste gerechten van de barbecue wel de burgers zijn, want wat is nou een barbecue zonder burgers?

Ik maak zelf altijd graag bieten of knolselderij burgers, zo leuk om te maken! En omdat ik altijd het liefst altijd alles van top tot teen helemaal zelf maak, ga ik ook het liefst voor huisgemaakte burger broodjes. Het is niet alleen heel leuk en gezellig om samen te maken, de smaak van versgebakken brood laat jouw burger nog zo veel lekkerder smaken! Al met een paar ingrediënten maak je deze broodjes.

Deeg voor 12 broodjes

 • 500 g bloem
 • 7 g gedroogde gist
 • 200 ml lauwwarme melk
 • 75 ml lauwwarm water
 • 50 gesmolten boter (laat afkoelen tot kamertemperatuur)
 • 1 ei
 • 10 g zout
 • 2 tl suiker

Topping

 • 40 g gesmolten boter
 • Zaadjes naar keuze. Bijvoorbeeld sesamzaadjes, maanzaad of zonnebloempitten

Een van de belangrijkste dingen met deeg maken is dat de ingrediënten die je gebruikt lauwwarm zijn. Dit geld voor dit recept voor de melk, het water en de boter. Als deze ingrediënten te heet of te koud zijn dan zal je merken dat het deeg uiteindelijk niet zal gaan rijzen.

Je kan natuurlijk de temperatuur opmeten van de ingrediënten, maar wat ik eigenlijk altijd doe is even met mijn pink de temperatuur voelen. Als de temperatuur gelijk voelt als met de temperatuur van jouw lichaam, dan is het nooit te koud of te heet en zijn de ingrediënten goed om te gebruiken voor het deeg.

Bereidingswijze deeg

 1. Voeg de melk, het ei, zout, suiker en de gesmolten boter toe in de mengkom en mix dit kort met de deeghaak in je keukenmachine. Voeg nu de bloem en gist toe en mix kort. Voeg als laatst beetje bij beetje het water toe tot er een mooie deegbal ontstaat. Als het deeg nog iets te droog is kan je altijd nog een klein beetje extra water toevoegen. Of als je juist te veel hebt toegevoegd waardoor het deeg nog erg plakkerig is, voeg dan nog een klein beetje bloem toe.
 2. Vervolgens, laat je het deeg op een lage stand nog voor zo’n 8-10 minuten draaien. Je kan het deeg ook altijd maken zonder keukenmachine. Als je dit doet, kneed het deeg dan nog wat langer voor zo’n 15 tot 20 minuten. Haal het deeg uit de machine en kneed het kort nog even met de hand en vorm een mooie deegbal. Vet een grote kom in met een beetje olie of bakspray en leg daar het deeg in. Dek af met een vochtige doek en laat een uur lang rijzen op een warme plek tot het deeg is verdubbeld in grootte.
 3. Haal het deeg uit de kom en verdeel deze in 12 gelijke stukken. Maak van elk stuk een mooie ronde bal en leg deze met genoeg ruimte uit elkaar op een bakpapier en dek af met een doek om ze nog een keer te laten rijzen voor 30 minuten.
 4. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Na een half uur, besprenkel de broodjes met een beetje water en bak ze in de voorverwarmde oven voor zo’n 15 minuten tot de broodjes mooi goudbruin gekleurd zijn.
 5. Haal ze uit de oven en besmeer ze gelijk met wat gesmolten boter en besprenkel de zaadjes over de broodjes.

Zo eenvoudig kan het zijn! Het kost even een klein beetje tijd doordat het brood moet rijzen, maar in de tussentijd kan je alvast de salades en andere gerechten klaarmaken. Je kan aan dit recept ook nog eens je eigen draai geven.

Voor dit recept heb ik bijvoorbeeld 12 grote burger broodjes gemaakt, maar je kan natuurlijk ook kleine broodjes maken. Zo maak je met dezelfde ingrediënten al 24 kleine burger broodjes. Weet je wat ook lekker is? Snij de broodjes allemaal dwars door de helft en besmeer de binnenzijde met een klein beetje olijfolie. Leg de broodjes met de binnenzijde op de barbecue voor een paar minuten voordat je de burgers erop legt. Zo krijg je heerlijke knapperige broodjes met een lekker gril randje.

Heb je te veel broodjes gebakken maar zou je ze wel graag willen bewaren? Als de broodjes zijn afgekoeld kan je ze gemakkelijk in de vriezer bewaren. Zo kan je ze op een later moment weer ontdooien en gebruiken.

Hmm ik krijg nu wel weer zin in een barbecue na het schrijven van deze blog. Hopelijk gaat het zonnetje nog veel schijnen deze zomer en kunnen jullie allemaal genieten van deze huisgemaakte broodjes tijdens de barbecues die nog op de planning staan aankomende tijd.

Liefs, Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…