Alles over stoofperen

De lekkerste stoofperen met kerst, zo maak je ze!

Het is alweer bijna kerst! En dat betekent dat het weer tijd is voor veel gezelligheid, lekkere etentjes en samen uitgebreid koken voor vrienden en familie. Iets wat eigenlijk niet kan missen bij een kerstdiner zijn de stoofperen. Deze vallen bij iedereen eigenlijk altijd wel in de smaak! Het leuke aan stoofperen is ook dat je hier eindeloos veel kerstdesserts mee kan maken.

In deze blog vertel ik je alles over stoofperen. Tips voor het bereiden van stoofperen, het verschil tussen stoofperen en handperen, wat je met het sap kan doen na het maken van stoofperen en natuurlijk een leuk kerstdessert gemaakt met stoofperen.

Verschil tussen stoofperen en handperen

Handperen zijn het hele jaar verkrijgbaar in Nederland en stoofperen komen vaak pas rond oktober in de schappen te liggen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze peren? Allereerst zijn handperen vaak groter dan stoofperen en na een paar dagen worden handperen rijper en smelten ze vaak op je tong als je ze eet, zo lekker zacht. Bij stoofperen is dit anders, deze kan je namelijk niet zomaar rauw eten, deze moet je eerst stoven voordat je ze kan eten. Vandaar hebben deze peren ook de naam ‘stoofperen’ gekregen. De meest bekende stoofperen in Nederland zijn de Gieser Wildeman. Je kan deze dus al vaak herkennen aan de kleinere vorm.

Welke wijn kies je voor stoofperen?

De meest bekende stoofperen zijn denk ik wel de stoofperen in rode wijn. Door de stoofperen te koken in rode wijn krijgen ze een mooie dieprode kleur van binnen en van buiten. Voor het maken van stoofperen zou ik niet je meest dure Barolo uit de kast halen. Het belangrijkste is de zoete smaak in de wijn en een mooie dieprode kleur.

Naast rode wijn kan je bijvoorbeeld ook stoofperen koken in glûhwein, port en witte wijn, alles kan! Je krijgt hierdoor natuurlijk verschillende smaken maar ook verschillende kleuren. Zo kan je bijvoorbeeld prosecco stoofperen maken, hierdoor blijft de kleur van de stoofperen wit. Dit stoofperen gerecht met prosecco kan je bijvoorbeeld ook koken met kaneel en suiker, zo lekker! De meeste alcohol verdampt tijdens het maken van stoofperen, maar mocht je nou liever stoofperen maken zonder alcohol, dan kan je ook rode bessensap gebruiken in plaatst van rode wijn.

Extra smaakmakers voor stoofperen

Bij het stoven van stoofperen kan je natuurlijk ook nog extra kruiden toevoegen om extra smaak te geven aan de peertjes! Hierbij kan je denken aan kaneelstokjes, kardemom peulen, steranijs, sinaasappel, citroen en rozemarijn. Wat ook erg leuk is, is het gebruiken van gedroogde bloemen. Zo gebruik ik vaak gedroogde hibiscus bij het maken van stoofperen, hierdoor krijgen de stoofperen nog een extra mooie kleur en klein zuurtje in de smaak.

Stoofperen koken

Zo, je hebt de stoofperen, wijn en kruiden in huis gehaald, en nu? Schil de stoofperen en laat het steeltje aan de peertjes zitten. Snij een klein stukje van de onderkant van de peertjes zodat ze goed rechtop kunnen staan. Je kan er hierna voor kiezen om het klokkenhuis uit de peertjes te snijden vanuit de onderkant of je kan deze er gewoon in laten. Zet de peertjes rechtop in een soeppan en giet de rode wijn (of andere drank) bij de peertjes. Mochten ze nog niet helemaal onder staan, vul dan een beetje bij met normaal water. Voeg de kruiden ook toe aan de pan en zet het op laag vuur. Laat de peren 2 – 4 uur stoven. Zet daarna het vuur uit en laat de peren in de pan afkoelen.

Je kan de peren ook korter stoven. Na 45 minuten zijn de peertjes vaak al wel gaar, maar hoe langer en zachter je de peertjes kookt, hoe mooier ook de kleur van binnen wordt. Wil je de stoofperen stoven in witte wijn of bijvoorbeeld prosecco? Dan kan je de peren beter wel maar voor 45 minuten tot 1 uur stoven. Als je deze namelijk te lang kookt kleuren de stoofperen toch lichtroze door de natuurlijke zuren die de peren bevatten.

Stoofperen bewaren

Stoofperen kan je een paar dagen van tevoren maken, maar het lekkerst is om ze niet te lang van tevoren voor te bereiden. Bewaar de stoofperen in de koelkast in een laagje van het kookvocht. Ook kan je ervoor kiezen om de stoofperen in te vriezen. Je kan de stoofperen daarna gewoon laten ontdooien en verwerken in een dessert.

Wat kan ik doen met het sap van stoofperen?

Het sap waar je de stoofperen in gekookt hebt is natuurlijk heerlijk van smaak door de peren en kruiden die eraan toegevoegd zijn. Gooi daarom ook zeker het sap niet zomaar weg. Je kan van dit sap namelijk ook nog een lekker sausje maken voor bij het dessert. Verwijder hiervoor alle kruiden uit het sap en kook deze op in een kleine steelpan tot het sap dikker wordt. Wil je een dikkere saus? Meng dan een beetje maïzena met water en voeg dit toe aan het sap. Laat even inkoken en je merkt dat de saus al dikker wordt van structuur.

Recept: Mini pavlova’s met stoofperen

Nu de stoofperen helemaal klaar zijn, is het tijd om er een lekker kerstdessert mee te maken! Speciaal voor jullie heb ik een van mijn favorieten stoofperen desserts uitgewerkt. Lees stap voor stap hoe je dit dessert van mini pavlova’s met stoofperen maakt.

Hele fijne kerstdagen alvast en ik hoop dat jullie lekker gaan genieten van alle
stoofperen! Ik kijk weer uit naar jullie creaties.

Liefs,
Cecile

 

Lees ook andere blogs van Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…