Alles over boter créme

Botercrème maken

Zo onwijs lekker altijd! Die zijdezachte crème op cupcakes, kleine taartjes of tussen een stapeltaart. Dan heb ik het natuurlijk over botercrème! Ik kan er zelf echt geen genoeg van
krijgen. Een goede botercrème is zo zacht maar toch stevig van structuur, hierdoor kan je deze crème altijd mooi spuiten door verschillende spuitmondjes waardoor je een prachtig
opgespoten crème op je taart of cupcake hebt. Doordat botercrème zo stevig maar toch glad is, wordt deze ook vaak gebruikt bij stapeltaarten en bruidstaarten. Deze crème wordt dan
tussen de verschillende lagen gespoten als scheiding en wordt de crème vervolgens gebruikt om de taart glad mee af te smeren aan de buitenkant. Er zijn veel verschillende soorten
technieken voor het maken van botercrème. Maar wat is nou het verschil tussen deze verschillende botercrèmes? Hoe maak je ze? En hoe maak je een plantaardige botercrème?
In deze blog geef ik antwoord op al deze vragen!

Tips om zelf botercrème te maken

Het belangrijkste bij het maken van botercrème is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Het beste kan je de roomboter ook alvast een avond van tevoren uit de koeling halen,
zodat deze al goed op temperatuur kan komen. Als de roomboter nog te hard is, dan krijg je geen gladde romige crème, wat je juist graag wilt zien bij een botercrème. Ook alle smaken die
je toevoegt aan de botercrème moeten op kamertemperatuur zijn, dus niet te heet en niet te koud. Anders gaat de botercrème schiften.

Waarom schift mijn botercrème?

Het is een van de meest voorkomende problemen die opspelen tijdens het maken van botercrème, het schiften van de boter. Maar wist je dat dit gemakkelijk weer te verhelpen is
tijdens het maken van de botercrème? Het schiften gebeurt wanneer de ingrediënten verschillende temperaturen hebben en dus eigenlijk van elkaar ‘schrikken’. Het water en vet in
je ingrediënten gaan scheiden van elkaar en je botercrème gaat klonteren.

Het schiften verhelpen

Wanneer dit gebeurt, kan je heel gemakkelijk de crème weer gebonden krijgen. Door de kom te verwarmen tijdens het kloppen van de botercrème worden de ingrediënten licht verwarmd,
hierdoor gaan de ingrediënten weer binden en krijg je uiteindelijk alsnog de gladde botercrème die je wilde maken. Je kan dit doen door een gewone föhn te richten op de kom tijdens het
kloppen of als je de Kenwood keukenmachine hebt met een verwarmbare kom, kan je deze aanzetten op stand 3-5. Als de crème weer gebonden is kan je de warmtebron weer uitzetten.

Hoe kan ik botercrème bewaren?

Heb je te veel botercrème gemaakt? Geen probleem! Je kan de botercrème namelijk gemakkelijk invriezen. Als je de botercrème weer wilt gebruiken, laat deze dan helemaal weer
tot kamertemperatuur komen en klop deze dan weer kort op in je keukenmachine tot een gladde crème. Botercrème kan je voor zo’n 3 maanden bewaren in de vriezer.

Hoe maak je botercrème?

Zoals ik al vertelde zijn er vele verschillende soorten botercrème recepten. Zwitserse en Italiaanse botercrème zijn bijvoorbeeld gemaakt op basis van eiwit. Daarnaast kan je ook
botercrème maken op basis van roomboter en poedersuiker. Ook kan je volledig plantaardige botercrème maken die net zo lekker is! Maar wat is nou precies het verschil tussen deze
verschillende soorten botercrème? Op basis van je wensen voor het eindresultaat kan je straks ook makkelijk kiezen voor welke botercrème je gaat voor jouw recept.

Zwitserse botercrème

Bij een Zwitserse botercrème wordt eerst het eiwit met de suiker au bain-marie verwarmd. Hierdoor krijg je een stevige botercrème. Bij een Italiaanse botercrème maak je eerst een
suikerwater en klop je deze vervolgens door de meringue. Hierdoor is de Italiaanse botercrème net iets luchtiger van structuur dan de Zwitserse botercrème.

Ingrediënten basisrecept Zwitserse botercrème

3 eiwitten
200 g kristalsuiker
250 g roomboter

1. Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie en klop af en toe even door.
2. Klop het eiwit daarna op in je keukenmachine op de maximale stand en klop tot je een stevig schuim hebt. Ook moet je net zo lang door kloppen tot het schuim op kamertemperatuur is.
3. Voeg nu beetje bij beetje de roomboter toe en mix tot een gladde botercrème.
4. Voeg nu gepureerd fruit of een andere smaak naar keuze toe.

Italiaanse botercrème

Ingrediënten basisrecept Italiaanse botercrème

4 eiwitten
75 g kristalsuiker
450 g ongezouten roomboter
Citroensap
Snufje zout

Suikerwater

200 g kristalsuiker
80 ml water
In deze blog vertel ik je alles over het maken van deze Italiaanse botercrème.

Botercrème zonder eieren

Naast het maken van botercrème met eiwit kan je dus ook botercrème maken met alleen boter en poedersuiker. Deze botercrème is iets dikker en romiger van smaak dan botercrème
gemaakt met eiwit. Wel is deze botercrème iets sneller gemaakt dan de Italiaanse of Zwitserse botercrème. Het basisrecept voor deze botercrème is:

Ingrediënten basis botercrème

250 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
150 g poedersuiker

1. Klop de roomboter goed op in je keukenmachine tot een romige crème.
2. Zeef de poedersuiker en voeg nu beetje bij beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix steeds tot de poedersuiker goed is opgenomen.
3. Klop nu het geheel nog goed op tot een gladde crème. Je basis botercrème is nu klaar. Nu kan je beginnen om de botercrème naar de smaak naar keuze te maken.
Hieronder leg ik je uit hoe je van deze botercrème een aardbeien botercrème maakt.

Aardbeien botercrème

Pureer 8 grote aardbeien met een staafmixer tot sap. Zorg dat de aardbeien op kamertemperatuur zijn. Voeg deze toe aan de botercrème en mix tot een gladde crème.
Inplaats van aardbeien kan je ook een ander soort fruit toevoegen naar keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frambozen, mango of blauwe bessen. Het kan allemaal.

Vegan botercrème

Het is ook erg gemakkelijk om van bovenstaande botercrème een plantaardige botercrème te maken. Gebruik hiervoor een plantaardige variant van roomboter. Gebruik geen margarine of
bakboter, maar echt een plantaardige roomboter. Ook heb ik voor deze botercrème aquafaba gebruikt. Aquafaba is het vocht die in de potten zitten van kikkererwten. Aquafaba kan je net
zoals eiwit opkloppen tot een stevig schuim. Door de aquafaba toe te voegen aan deze botercrème wordt de botercrème wat luchtiger, wat ik zelf altijd erg lekker vindt. Aquafaba is
vrij neutraal van smaak, dus deze proef je uiteindelijk ook niet terug in de botercrème.

Ingrediënten basis plantaardige botercrème

200 g ongezouten plantaardige roomboter (op kamertemperatuur)
250 g poedersuiker
70 ml aquafaba (sap van kikkererwten)

1. Klop de plantaardige roomboter goed op in je keukenmachine tot een romige crème.
2. Zeef de poedersuiker en voeg nu beetje bij beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix steeds tot de poedersuiker goed is opgenomen.
3. Voeg nu beetje bij beetje de aquafaba toe en mix even door tot er een stevige crème ontstaat. Klop niet te lang door, anders kan de botercrème weer inzakken. Je hebt nu
de basis plantaardige botercrème. Hieronder vertel ik je hoe je van deze crème een plantaardige espresso botercrème maakt.

Plantaardige espresso botercrème

Zet 1 espresso en laat deze geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg deze toe aan de botercrème en blijf kloppen tot je een gladde romige botercrème hebt.

Lactosevrije botercrème

Wil je graag een lactosevrije botercrème maken? Easy! Vervang hiervoor in alle recepten de roomboter voor een plantaardige roomboter, deze is ook automatisch zonder lactose.

Aan de slag!

Na al deze tips kan je hopelijk aan de slag met het maken van je eigen botercrème. Heb jij een lekker recept gemaakt met botercrème, stuur deze vooral door! Ik ben benieuwd naar al jullie botercrème smaak varianten. Veel bakplezier!

 

Liefs,
Cecile

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…