3 x borrelhapjes met huisgemaakt bladerdeeg

Het is alweer lente en dat betekent dat er weer gezellige feestdagen om de hoek zijn. Het wordt waarschijnlijk weer een ander koningsdag en 5 mei dan andere jaren, maar een paar huisgemaakte borrelhapjes op tafel, daar zeg ik nooit nee tegen. Vaak maak ik thuis lekkere borrelhapjes met bladerdeeg. Het leuke vind ik dat je bladerdeeg kan vullen met alles wat je lekker vindt. Van appel voor appelflappen of zoete aardappel en linzen voor vegetarische saucijzenbroodjes, alles kan. Bladerdeeg kan je natuurlijk makkelijk in de supermarkt kopen, maar heb jij al wel eens zelf bladerdeeg gemaakt? Al met een paar ingrediënten heb je een flinke voorraad bladerdeeg en de smaak uiteindelijk, echt heerlijk!

In deze blog wil ik jullie graag stap voor stap laten zien hoe je zelf bladerdeeg kan maken. Zo kunnen jullie voor de feestdagen thuis aan de slag om de lekkerste borrelhapjes te maken van jouw huisgemaakte bladerdeeg! Allereerst, dit heb je nodig om zelf bladerdeeg te maken:

Ingrediënten voor 1200 g bladerdeeg

  • 500 g bloem
  • 450 g ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 10 g zout
  • 275 g koud water

Bereidingswijze

  1. Mix de bloem, 100 g van de ongezouten roomboter (in blokjes), het zout en koude water in een grote kom tot een mooie deegbal. Vaak is het bij deeg goed als je het lang doorkneed, maar bij bladerdeeg is het juist belangrijk dat je het deeg niet te lang kneedt. Als je dit namelijk te lang doet, wordt het deeg taai en kan je het straks moelijker uitrollen. Als je een deegbal hebt gevormd, rol deze dan vanuit het midden uit tot vier punten als een soort ster. Je legt namelijk nu in het midden de rest van de boter en vouwt de vier punten over de boter als een pakketje die je gaat inpakken. Druk nu voorzichtig het pakketje deeg iets platter, pak in met vershoudfolie en laat vervolgens even rusten in de koelkast voor een half uur.
  2. Bladerdeeg bestaat uit meerdere lagen en om deze lagen te creëren is er een speciale vouw- en rol techniek ontwikkeld, namelijk toeren. Ik zal je stap voor stap uitleggen hoe dit werkt. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze vervolgens helemaal uit in de lengte tot ongeveer een dikte van een halve centimeter. Vouw het deeg vervolgens tot over de helft en vouw het andere uiteinde hier tegenaan. Druk even aan met je vingers en vouw het deeg vervolgens helemaal dubbel. Deze handeling noem je een halve toer. Draai het deeg een kwart en rol vervolgens weer uit met de open kanten altijd naar boven en beneden. Herhaal dezelfde vouwtechniek weer waardoor je in totaal het deeg 1 toer hebt gegeven. Laat het deeg vervolgens weer een half uur rusten in de koelkast in een vershoudfolie. In totaal heeft het deeg drie toeren nodig, dus deze handeling doe je in totaal drie keer met steeds een half uur rust ertussen.
  3. Als het deeg drie toeren heeft gehad is het bladerdeeg al klaar om gebruikt te worden! Je kan het deeg volledig uitrollen in de vorm die jij wilt. Ook kan je een gedeelte in de vriezer doen om later te gebruiken.

Wat extra tips op een rijtje
Twijfel je nog over de vouw- en rol techniek? Op de foto’s kan je altijd even mee spieken hoe ik het deeg uitrol en opvouw. De reden waarom je het deeg ook over de helft heen vouwt is omdat er aan de uiteindes van het deeg in het begin nog niet veel boter zit. Als je het deeg daardoor over de helft heen vouwt wordt de boter uiteindelijk beter verdeeld door de aantal toeren heen. Verder is het ook handig om wat extra meel bij de hand te hebben om op je werkblad te strooien. Hierdoor blijft het deeg minder snel plakken en kan je het makkelijker uitrollen. Ook kan het zijn dat er tijdens het rollen van de eerste toeren wat boter door het deeg heen komt, dit is geen probleem en zal bij de laatste toer weer weg zijn. Wil je nog wat extra inspiratie voor borrelhapjes? Ik heb een paar leuke hapjes op een rijtje gezet.

Leuke hapjes om te maken met bladerdeeg

Bladerdeegpakketje met jackfruit, kerrie en dille
Ingrediënten voor 8 pakketjes

  • 300 g bladerdeeg
  • 1 pot jackfruit
  • 1 rode ui
  • 2 knoflook teentjes
  • 2 tl kerrie poeder
  • 1 el ketjap
  • 1 bosje verse dille
  • 1 ei
  • 1 el zwart sesamzaad
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Trek de jackfruit uit elkaar en leg deze in een grote kom. Er zitten ook vaak harde stukken aan de jackfruit, deze kan je verwijderen. Meng vervolgens de jackfruit met de kerrie poeder, ketjap en verse dille en zet even opzij
  3. Snipper vervolgens de ui, snij de knoflook fijn en fruit dit kort in een pan. Voeg daarna de jackfruit ook toe en bak alles voor zo’n 5-10 minuten. Maak verder op smaak met peper en zout
  4. Verdeel het bladerdeeg in 8 rechthoeken. Maak dan in elk bovenste gedeelte 3 inkepingen met een mes. Verdeel de jackfruit over alle onderste gedeeltes en vouw vervolgens het deeg met de inkepingen over de jackfruit. Druk het deeg aan langs de zijkanten met een vork
  5. Kluts het ei en besmeer de bladerdeeg pakketjes met de ei en besprenkel met zwarte sesamzaadjes. Bak de pakketjes in het midden van de oven voor zo’n 20-25 mintuten tot ze mooi goudbruin zijn

Bladerdeeg pakketje met nectarines, tijm, honing en hazelnoten
Ingrediënten

  • 300 g bladerdeeg
  • 3 nectarines
  • Handje hazelnoten
  • 1 bosje verse tijm
  • 2 el honing
  • 1 ei

Met dezelfde smaken kan je ook veel variaties maken in vorm met bladerdeeg. Je kan het bladerdeeg bijvoorbeeld in kleine vierkantjes snijden en in een muffinvorm leggen of je kan ze in grotere vierkanten snijden en ze dichtvouwen als een pakketje, ik heb beide gemaakt met dezelfde smaken.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snij de nectarines in blokjes of in partjes en mix deze met de honing en verse tijm
  3. Leg vervolgens in de muffinvormpjes of in een groter stuk bladerdeeg en vouw dicht. Kluts het ei en besmeer de bladerdeeg met het ei. Hak de hazelnoten fijn en besprenkel deze als laatst eroverheen
  4. Bak in de oven voor zo’n 20-25 minuten tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Haal ze uit de oven en garneer eventueel nog met wat extra tijm

Vegetarische saucijzenbroodjes met zoete aardappel, rode linzen en peterselie
Ingrediënten voor 16 saucijzenbroodjes

  • 300 g bladerdeeg
  • 250 g zoete aardappel
  • 50 g rode linzen
  • 60-100 g bloem
  • 1 rode ui
  • 2 knoflook teentjes
  • 2 tl cayenne poeder
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 el sambal manis
  • 1 bosje verse peterselie
  • 2 eieren
  • 2 el maanzaad
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Kook vervolgens de zoete aardappel en rode linzen gaar (in een aparte pan). De rode linzen kook je in 10-15 minuten gaar, de zoete aardappel duurt vaak iets langer
  2. Snij de knoflook fijn en snipper de ui. Fruit dit vervolgens in een pan en voeg daarna de sambal manis toe en bak kort mee
  3. Mix vervolgens alle ingrediënten, behalve 1 ei samen in een foodprocessor en maak verder op smaak met peper en zout. Als het mengsel nog te dun is kan je altijd nog wat extra bloem toevoegen om de goede dikte te krijgen. Als het te dun is loopt het straks namelijk sneller uit het bladerdeeg. Laat het mengsel goed afkoelen
  4. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 180 graden
  5. Rol vervolgens het bladerdeeg uit in de lengte. Het is namelijk de bedoeling dat je de vulling in het midden over de hele lengte legt. Vervolgens vouw je het bladerdeeg dubbel en heb je een lange sliert aan bladerdeeg met vulling. Snij nu met een scherp mes het bladerdeeg in de vorm van mini saucijzenbroodjes van zo’n 5 cm dik. Leg de saucijzenbroodjes voorzichtig op bakpapier. Kluts daarna het ei en besmeer het bladerdeeg met het ei en besprenkel met de maanzaadjes
  6. Bak in oven voor zo’n 20-25 minuten tot ze mooi goudbruin gebakken zijn

Typ hier jouw tip of reactie...

Een vraag aan Hans?

Ik zou graag willen weten hoe ik…