Wie is er niet dol op appeltaart? Deze heerlijke taart is perfect voor Sinterklaas of natuurlijk voor het hele jaar door:
VOOR EEN 24 CM VORM, 10-12 PERSONEN
INGREDIËNTEN
DEEG
200 gram ongezouten roomboter
200 gram donkerbruine basterdsuiker
390 gram zelfrijzend bakmeel
10 gram speculaaskruiden (volgens recept)
snuf zout
0,5 ei (M)
2 tl vanille-extract
VULLING
1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
75 gram fijne kristalsuiker
1 el speculaaskruiden (volgens recept)
EXTRA
1 handje paneermeel voor op de bodem
0,5 ei voor het afsmeren (de andere helft gaat door het deeg)
INSTRUCTIES
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.
Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker en speculaaskruiden erdoor.
Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af.
Bak de speculaas appeltaart in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is hij zalig! Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken, heerlijk!