Boerenbrood

Gebakken door: Pia Claessen

Mijn felbegeerde Kenwood arriveerde. Mijn hulp bij het kneden, noem ik ‘mijn Ken’. Ik kon niet wachten om een brood te gaan bakken. Gewoon lekker in de oven en niet in zo’n broodbakmachine. Recept voor boerenbrood en aan de slag. Een beetje van mij en een beetje van mijn Ken. Geduld is een schone zaak bij het maken van brood maar beide broden waren helemaal goed gelukt. Ik voel me sindsdien een echte kokkin en weet van geen ophouden meer….
Het recept: [Combi-stoom programma oven]
500 gram tarwebloem
250 gram roggebloem
1 pakje actieve droge gist
250 ml melk
250 ml water
Meng de bloem in de kom met gist en zout [niet met elkaar in aanraking laten komen, dus aan een kant de gist en andere kant het zout]. Warm de melk en het water op. Gebruik de deeghaak om de bloem te mengen en voeg beetje bij beetje het warme water met de melk toe. Laat rustig draaien op stand 1 totdat het een mooie bal is en makkelijk loslaat van de deeghaak.
Dek het deeg af en laat het rusten tot het verdubbeld is. Bestrooi aanrecht met wat bloem en kneed het deeg stevig door. Vorm twee ronde broden ervan en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat bloem. Laat het nog eens 30 minuten rijzen in de oven op 30 graden [max]. Haal het uit de oven en verwarm de oven op 190 graden. Ik heb het toen 50 minuten afgebakken op combi-stoom 190 graden. Resultaat was perfect.

Waardering door bakfanaten:

Typ hier jouw tip of reactie...

Ben jij benieuwd

welke keukenmachine het beste bij jou past?